Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Somaliske terrorister dreper tenåringsjenter og gamle damer

- Dette bidrar til å bringe Somalia tilbake til steinalderen, mener menneskerettighetseksperter.

DREPER TENÅRINGSJENTER OG GAMLE DAMER: Somaliske Al-Shabaab står for mye av volden i Somalia. Foto: Reuters/Omar Faruk/Scanpix
DREPER TENÅRINGSJENTER OG GAMLE DAMER: Somaliske Al-Shabaab står for mye av volden i Somalia. Foto: Reuters/Omar Faruk/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dhuubo Garweyne (70) ble onsdag skutt og drept av to tenåringssoldater fra terrorgrupperingen Al Shabaab i byen Beledweyne i Somalia fordi hun nektet å utføre Zuhr-bønnen, melder nyhetsorganisasjonen AHN.

Kvinnen, som skal ha vært mentalt syk, nektet å utføre bønnen fordi det var før hun vanligvis utførte formiddagsbønnen. En av soldatene skal deretter ha begynt å slå henne med en gjenstand, og da kvinnen forsøkte å ta gjenstanden skjøt den andre soldaten henne flere ganger i hodet og brystet.

Ifølge Radio Mogadishu ble en annen kvinne skadd da noen av kulene gikk gjennom 70-åringen.

Henrettet tenåringsjenter Dette skjer kort tid etter at terrorgrupperingen henrettet to tenåringsjenter som var anklaget for «spionasje» for regjeringen i Somalia. Onsdag for to uker siden ble de to skutt foran hundrevis av lokale innbyggere i Beledweyne, som ligger nær grensa til Etiopia.

To menn ble i begynnelsen av forrige måned henrettet utenfor hovedstaden Mogadishu, også de anklaget for spionasje.

Seks eksperter på menneskerettigheter utpekt av FNs Menneskerettighetsråd sier de er svært bekymret for situasjonen i Somalia, melder nyhetsbyrået AFP.

- Tilbake til steinalderen - Grupper som Al-Shabaab bringer Somalia tilbake til steinalderen. Vi fordømmer i likhet med den somaliske befolkningen de seneste henrettelsene av to unge kvinnene som ble dømt uten noe som minner om rettssikkerhet, sier FN-ekspertene i en felles uttalelse.

De oppfordrer det internasjonale samfunnet om å etterforske og rettsforfølge gjerningsmennene.

BORGERKRIG: Terrorgrupperingen Al-Shabaab er en av de største gruppene med opposisjonelle i Somalia. Situasjonen i landet er preget av ustabilitet og vold. Foto: Reuters/Feisal Omar/Scanpix
BORGERKRIG: Terrorgrupperingen Al-Shabaab er en av de største gruppene med opposisjonelle i Somalia. Situasjonen i landet er preget av ustabilitet og vold. Foto: Reuters/Feisal Omar/Scanpix Vis mer

Ekspertene understreker at seksuell vold også er utbredt i landet, mens bare ti prosent av barna i Somalia går på skole.

• Les også: Slik vil terroristene skremme bort fredsbevarende styrker

Mener fregattene bør droppes I begynnelsen av oktober skrev Dagbladet om situasjonen i Somalia etter at nyhetsbyrået Reuters publiserte bilder av en fredsbevarende soldat som ble dratt gjennom gatene i hovedstaden Mogadishu som en konsekvens av et sammenstøt mellom fredsstyrkene AMISOM og Al-Shabaab i den somaliske hovedstaden.

Da sa NUPI-forsker og Afrika-kjenner Jon Harald Sande Lie at borgerkrigen i Somalia er en av vår tids mest glemte krig, og at det er piratsituasjonen utenfor kysten som når overskriftene når det først kommer noe fra Somalia.

- Men løsningen for piratsituasjonen ligger på land. Hadde det vært fred og stabilitet i Somalia, ville dette redusert pirataktiviteten. Det fornuftige vil være å gjøre tiltak for å bedre situasjonen på land foran å sende krigsskip, sa han.

I dag sier Uganda, som er den fremste bidragsyteren til AMISOM, at det internasjonale samfunnet sløser penger på ineffektive sjømilitære operasjoner for å få bukt på piratene.

- Den internasjonale reaksjonen har vært: «La oss bekjempe piratvirksomheten. La oss sende folk dit». Det er en god reaksjon, men man har ikke lykkes, sier James Mugume i Ugandas UD, ifølge The East African.

MANGE DRAP: Her står en kriger fra Al-Shabaab foran et lik av en soldat som angivelig skal tilhøre de fredsbevarende styrkene i Somalia etter sammenstøt mellom styrker og krigere i Mogadishu i slutten av forrige måned. Gruppen hevder den døde soldaten var en ugandisk soldat, mens de fredsbevarende styrkene bare kunne bekrefte at det hadde vært sammenstøt. Foto: AFP Photo/ Abdurashid Abdulle Abikar/Scanpix
MANGE DRAP: Her står en kriger fra Al-Shabaab foran et lik av en soldat som angivelig skal tilhøre de fredsbevarende styrkene i Somalia etter sammenstøt mellom styrker og krigere i Mogadishu i slutten av forrige måned. Gruppen hevder den døde soldaten var en ugandisk soldat, mens de fredsbevarende styrkene bare kunne bekrefte at det hadde vært sammenstøt. Foto: AFP Photo/ Abdurashid Abdulle Abikar/Scanpix Vis mer

Han oppfordrer det internasjonale samfunnet om å styrke AMISOM foran å sende fregatter til Adenbukta for bekjempelse av piratvirksomhet.

Norge har sendt KNM Fridtjof Nansen som en del av EUs internasjonale marinestyrke.

BIDRAR TIL SJØS: KNM Fridtjof Nansen er en del av EUs internasjonale marinestyrke i farvannet utenfor Somalia. Her er to RIB-er, som støtter fregatten under oppdraget med å hindre skipskapringene utenfor Somalia avbildet utenfor Bergen i 2009.  
Foto: Marit Hommedal/Scanpix
BIDRAR TIL SJØS: KNM Fridtjof Nansen er en del av EUs internasjonale marinestyrke i farvannet utenfor Somalia. Her er to RIB-er, som støtter fregatten under oppdraget med å hindre skipskapringene utenfor Somalia avbildet utenfor Bergen i 2009. Foto: Marit Hommedal/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!