Somle-Bill sjarmerte Norge

Bondevik ventet på Bill Clinton i nesten en halv time. Kongeparet ventet i ti minutter på Slottsplassen. Han kom også for seint til gallamiddagen på Slottet. Men han sjarmerte seg ut av alle ubehageligheter, og han tok seg tid til å lese krim og drikke Cola light.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton rørt til tårer

Gateslag på Karl Johan

- Da vi satte oss ned på mitt kontor, slappet vi godt av, begge to

Clintons limousin hadde ikke engang rukket å kjøre ut hovedporten fra Slottet etter lunsjen, før den amerikanske presidenten satt fordypet i et spennende kapittel av kriminalforfatteren Sue Graftons siste bok, «O Is For Outlaw».

Tørst president

Presidenten var åpenbart også tørst etter lunsjen: I venstre hånd holdt han en boks iskald Cola light. Med brillene på nesen inntok Clinton en svært avslappet stilling i baksetet på den spesialkonstruerte panserlimousinen.

Menyen på Slottet besto av varm champingnonterte og løyrom i crhme franche, urtebakt kveite med grønn asparges og friske bær med appelsinsorbet til dessert.

Lesehest

Clinton og hans følge beveget seg med rasende fart nedover slottsbakken. Sikkerhetsfolkene tråkket gassen i bånn for å gjøre livet surt for eventuelle terrorister.

Dette ga tydeligvis Clinton blaffen i der han satt oppslukt av å lese Sue Graftons femtende kriminalroman, som ble utgitt i oktober. Den har fått strålende kritikker i amerikansk presse. Allerede i bokas første avsnitt settes følgende ramme: «Jeg gjorde en alvorlig feil i min dømmekraft og endte opp med å risikere mitt eget liv i et forsøk på å rette opp tabben!»

Alle som kjenner presidenten vet at han er en lesehest. Han har alltid med seg to - tre bøker, helst biografier og memoarer, men er også kjent for å slappe av med krim - noe han åpenbart gjorde bruk av under statsbesøket i Oslo.

Og at han liker cola er også meget godt kjent i Washington. Den amerikanske presidenten har i mange år hatt problemer med stemmebåndene og behøver å ta til seg mye væske for å holde stemmen ved like. Cola er hans favorittdrikk.

Ventet i årevis

Norge har ventet i årevis på presidentbesøk fra USA. I går fikk alle vente litt på han som endelig kom. Men president Bill Clinton dukket opp hver gang, og lærte Norge at det er noe som heter Clinton-tid. Det innebærer en litt selvfølgelig forsinkelse ved alle anledninger, og evnen til å sjarmere seg ut av de ubehageligheter dette måtte medføre.

Kongeparet erfarte det samme da de i 1995 sto på trappa til Det hvite hus og ingen dukket opp - før det hadde gått ti minutter.

Somle-Bill får verken informasjonsmedarbeiderne i Det hvite hus eller det amerikanske pressekorpset til å heve øyenbrynene. Det er bare sånn med Bill, sier de alle. Eller som Clintons pressetalsmann Joe Lockhart i går forsøkte å forklare Dagbladet:

- Det er så mange viktige møter som må prioriteres. Presidenten er dermed blitt liggende bak skjemaet.

Avslappet

Det var en litt morgentrøtt, men ellers avslappet Clinton som grytidlig i går morges ruslet ned flytrappa fra Air Force One og hilste varmt på statsminister Bondevik.

En knapp time seinere forserte utenriksminister Madeleine Albright, Midtøsten-rådgiver Dennis Ross og sikkerhetsrådgiver Sandy Berger det tidoblede vaktholdet utenfor Plaza Hotel i Oslo. Clinton selv tok et forsinket Halloween-triks, og tryllet seg bort via kjellerens sikkerhetsinngang.

I kjellerens dyp møtte han også prinsesse Märtha Louise. Hun skulle eskortere ham til Slottet og kongeparet. Og for første gang rynket amerikansk presse litt på nesen. De hadde iallfall forståelse for allmenn bekymring for at prinsessen skulle bli kjørt ned av en søppelbil som gled forbi sikkerhetsinngangen de to kom ut fra. Og selvsagt var tida allerede ute for å rekke møtetidspunktet på Slottet.

- Ingen kan komme for seint til kongen, utbrøt en av utenriksdepartementets utsendte ifølge den amerikanske pressemannen Gordon Condon.

Men uttalelsen ble gjort til skamme. Langs Karl Johan sto forventningsfulle nordmenn og vinket da han endelig kom seg ut av hotellkjelleren. Og på Slottsplassen så alt ut til å være tilgitt etter få sekunder.

Kongelig inspeksjon

President Clinton, som for 30 år siden oppsøkte Fredsforskningsinstituttet og selv var en aktiv antimilitarist, strammet seg i går opp og inspiserte kongens soldater sammen med kong Harald. Og det så nesten ut som han etterliknet kongens gange for å gjøre alt det rojale, som amerikanerne ikke helt forstår seg på, riktig.

Etter på gjorde han det alle håpet på, han satte kursen mot folket, snakket og lo og var folkepresident på sitt beste.

ALT I BOKS? President Bill Clinton slukker tørsten med en boks Cola light etter lunsjen hos kong Harald på slottet.