Somler så likene råtner

På sykehus, eldrehjem og privathus har lik blitt liggende i flere dager etter at de er oppdaget. Både pårørende og Lousiana-guvernøren er rasende på USAs krisemyndighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW ORLEANS (Dagbladet): «2 dead» - to døde - står det spraylakkert på døra til det lille bolighuset langs St. Bernards avenue i sentrum av New Orleans. I hagen står to bikkjer og bjeffer iltert. For en knapp uke siden sto vannet halvannen meter opp på veggen av huset. Nå pumpes vannstanden ned centimeter for centimeter i New Orleans, og det vannmassene har skjult kommer for en dag. De to døde ble funnet tirsdag denne uka, over to uker etter at orkanen Katrina rammet New Orleans.

Venn av Bush-familien

Det er USAs føderale krisemyndighet Federal Emergency Management Agency (FEMA) som har ansvar for å bringe de døde ut. De har leid inn det private Texas-selskapet Kenyon International Emergency Services for å gjøre jobben. Kenyon er ett datterselskap av Service Corporation International som bidro tungt til president George W. Bush sine valgkampanjer. Direktøren for selskapet, Robet L. Waltrip, er en gammel venn av Bush-familien.

Så langt er 472 mennesker bekreftet omkommet etter orkanen Katrina i Lousianna. Medregnet de omkomne i andre delstater er det totale antallet over 700.

Oppsamlingen av lik møter nå en storm av kritikk for seindrektighet. I fattigkvarteret Ninth Ward ble en død person liggende i over ei uke på sin veranda før liket ble hentet. På Memorial Medical Center vest i byen ble 41 lik fraktet ut søndag - 10 dager etter at FEMA fikk rapportene om dem. Talsmenn for sykehuset sier til lokale aviser at noen av de eldre døde før stormen, mens livet til de andre svært syke menneskene, ikke sto til å redde da vannmassene slo ut elektrisiteten på sykehuset.

-  Ingen kontakt

-  Å la døde mennesker bli liggende og råtne er uverdig, sier legen Brobson Lutz.

Han er tidligere helsedirektør i New Orleans, men driver nå privat praksis i tilknytning til Memorial Medical Center.

 BRINGER UT DE DØDE: I dette huset døde to mennesker overlatt til seg selv da vannmassene oversvømte nabolaget. Nå pumpes vannet ut og likene kan hentes ut, men både lokalbefolkning og lokale myndigheter raser over at arbeidet går for tregt. Alle foto: Tore Bergsaker
BRINGER UT DE DØDE: I dette huset døde to mennesker overlatt til seg selv da vannmassene oversvømte nabolaget. Nå pumpes vannet ut og likene kan hentes ut, men både lokalbefolkning og lokale myndigheter raser over at arbeidet går for tregt. Alle foto: Tore Bergsaker Vis mer

-  Det virker ikke som det er noen kontakt mellom dem som rapporterer funn av døde og de som har ansvar for å bringe de døde ut, sier han.

På døra til eldrehjemmet Maison Hospitaliére i Det franske kvarteret, er tregheten dokumentert. Tre lik ble funnet her 9. september. Beskjeden om at likene er hentet - «Cleared» spraymalt i gult - er datert 13. september. Men de pårørende fikk beskjed fra personellet på hjemmet allerede 30. august om at deres kjære var døde. Det bekrefter Margie Lancaster på telefon overfor Dagbladet. Hennes mor var blant de død.

-  Hun var 81 år og syk, så det kom ikke som en overraskelse. Men jeg har gått i over to uker uten noen beskjed om hvor kroppen hennes var, sier hun.

Lancaster ble evakuert fra New Orleans før stormen. Gjennom Brobson Lutz har hun nå fått vite at morens døde kropp er fraktet til den lille byen St. Gabriel sør for Baton Rouge der alle orkan-ofrene skal identifiseres.

Guvernør Kathleen Blanco er rasende for behandlingen av de døde, og retter raseriet mot den føderale regjeringen og FEMA.

-  Fortjener respekt

-  De døde fortjener mer respekt enn det de har fått. Jeg er rasende, sa hun til pressen tidligere i uka.

Brobson Lutz sier det slik:

-  FEMA klarte ikke å få de levende ut i tide. Nå klarer de ikke å få de døde ut, sier Brobson Lutz.

FEMA ble underlagt Department of Homeland Security etter 11. september 2001 for å styrke USAs samlede kriseberedskap. I kjølvannet av orkanen Katrina har de blitt utsatt for en storm av kritikk for dårlig forberedelse, koordinering og nå også for behandlingen av døde.

-  Oppsamling av døde kropper er ikke normalt FEMAs ansvar, sier en talsmann for FEMA til nyhetsbyrået AP.

-  Et samfunn som ikke kan ta seg av sine døde, kan ikke ta seg av de levende heller, kommenter Brobson Lutz.

UVERDIG: Legen Brobson Lutz er forferdet over behandlingen av de døde. Tre omkomne på dette eldrehjemmet ble ikke hentet på to uker.
MERKET: To døde står det spraylakkert på døra til huset i St. Bernards avenue.