Somlet med sex-anmeldelse - får kritikk

Riksadvokat Tor-Aksel Busch kritiserer lederen for Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (Sefo) i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Busch mener Trond Mangseth burde reagert raskere i saken hvor en tidligere sivilt ansatt kvinne i politiet har anmeldt en betrodd politisjef for sextrakassering.

Sexskandalen ble omtalt i Dagbladet første gang 4. mars. Da hadde det gått 107 dager siden en politiansatt kvinne (33) anmeldte en politisjef for sextrakassering, uten at verken kvinnen eller politisjefen var avhørt.

De påståtte overgrepene skal ha skjedd for fire siden. Kvinnens advokat er enig i kritikken fra Busch.

Riksadvokat Busch sier til Dagbladet at han i et brev til Mangseth finner grunn til å understreke at andre hensyn enn de rent etterforskingstaktiske, som rask sikring av mulige bevis, kan tilsi at det reageres raskt fra Sefos side i så følsomme saker som denne.

Avklaring

- Det vil være av stor betydning for alle parter at saken får en avklaring så raskt som mulig etter at anmeldelse er inngitt. Ikke minst fordi det erfaringsmessig er vanskelig å unngå at slike saker blir kjent, sier Busch.

Kvinnens bistandsadvokat, John Christian Elden, sier til Dagbladet at han er enig i riksadvokatens kritikk av Sefo om manglende framdrift.

- Dette av hensyn til alle parter i saken. Jeg håper på bakgrunn av riksadvokat Buschs brev til Sefo-leder Mangseth at etterforsking framover vil skje med tilstrekkelig hurtighet og grundighet. Min klient har nå vært i avhør, sier Elden.

- Jeg var til stede, men kan ikke kommentere hva som kom ut av avhøret, bortsett fra at kvinnen utdypet forhold i anmeldelsen mot politisjefen.

Hundre dager

Det var Dagbladet som først tok opp saken mot politisjefen. Riksadvokaten reagerte sjøl på Dagbladets artikkel, og ba om en redegjørelse fra Mangseth.

Sefo-lederen forsvarte seg seinere i et intervju i Dagbladet med at det var foretatt etterforsking i saken, uten at kvinnen var innkalt til avhør, men han ville ikke utdype dette nærmere av hensyn til nettopp etterforskingen.

Busch mener at det i dag synes å være god framdrift i saken, og at det ikke er noen grunn fra rikdsadvokatens side til å foreta seg noe mer på det nåværenede tidspunkt.

- Det gjelder også med hensyn til selve behandlingen av saken, sier Busch.