- Sommel ødela viktige spor

KRISTIANSAND (Dagbladet): En av de rettsmedisinsk sakkyndige etter barnedrapene i Baneheia retter flengende kritikk mot etterforskningsmetodene. Avslørende DNA-materiale ble ødelagt fordi det gikk for lang tid før man sikret sædsporene på de drepte småjentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det var mer flaks enn dyktighet at vi fant noe i det hele tatt, sier førsteamanuensis dr.med. Kari Ormstad (53) ved Rettsmedisinsk institutt til Dagbladet. Det gikk mer enn fire døgn fra drapene til de første prøvene ble sikret.

De ytterst få og svært dårlige sporene ble sikret under den utvendige undersøkelsen tirsdag 23. mai. Den mest omfattende undersøkelsen ble ikke gjennomført før dagen etter, onsdag 24. mai. Dagbladet vet at alle disse prøvene var negative: Alt biologisk materiale fra gjerningsmennene var blitt brutt ned og ødelagt på grunn av tidsfaktoren.

Førsteamanuensis Kari Ormstad sier at man kunne ha sikret seg fullverdig DNA av gjerningsmennene hvis det hadde blitt tatt prøver på jentene på et tidligere tidspunkt.

- Ingen vil betale

Rettsmedisinerne mener de kan sikre spor og yte bedre hjelp hvis man innførte den svenske modellen med en døgnkontinuerlig vaktordning for rettsmedisinere.

- Vi vil svært gjerne inn på en slik ordning og har forsøkt å få det til. Men det er ingen som vil betale for det, sier Ormstad.

I retten i går ble det klart at rettsmedisinerne bare fant åtte sædceller på jentene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer