VARMT:  Nå blir det sol og varme i hele landet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VARMT: Nå blir det sol og varme i hele landet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Sommer i hele landet!

Over 25 grader flere steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bedre seint enn aldri. Nå kommer sommeren, til hele landet!

- Det er et stabilt høytrykk som ligger over Skandinavia. Det gir fint vær til hele landet, med unntak av Spitsbergen, sier statsmeteorolog Mariann Foss, til Dagbladet.

Hun forteller at det i lang tid har ligget et høytrykk over Russland, som har bygget seg opp og nå flyttet seg over Skandinavia.

Varer hele uka - Dette høytrykket kraftig og det blokkerer for andre små lavtrykk som ligger rundt. Været vi har nå kommer til å vare hele uka. Det kan bli litt regn på Vestlandet på lørdag, og i Nord-Norge kan temperaturene synke litt mot slutten av uka. Men det vil uansett være varmt og fint, sier Foss.

Ifølge Foss er høytrykket så stabilt og kraftig at finværet også kan fortsette utover i neste uke.

- Nå får vi hvert fall litt sommer før høsten kommer. Vi har ikke hatt noe liknende høytrykk som dette før i sommer, bare noen høytrykksrygger som har gitt fine dager innimellom, sier hun.

Polar jetstrøm Mange har klaget på dårlig sommervær, og er det noe vi skal skylde på, er det en sterk luftstrøm som har ligget i den øvre delen av troposfæren. Denne har hindret varmt sommervær fra sørligere strøk å nå oss her i nord.

Den polare jetstrømmen, som tar med seg kald luft fra de arktiske strøk, har i sommer ligget sør for Norge. Den jetstrømmen vi kjenner best til i Norge oppstår ved polarfronten, der kald polarluft fra nord møter varmere luft fra sør.

Men, skal vi tro Meteorologisk institutt, har vi egentlig ikke hatt grunn til å klage. Været har nemlig vært helt som det normalt for denne årstida.

- Alle er opptatt av at sommeren i år er så dårlig. Det er den ikke, den er helt på normalen, sier vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Hun minner om at sommer i Norge er ikke det samme som sommer i Spania.

- Folk husker den unormalt varme sommeren vi hadde i fjor, men vi kan ikke forvente oss det samme hvert år, sier Moxnes.

Men nå ser det altså ut til at sommeren kommer for fullt.

- Dette høytrykket kan vi stole på, det kan jeg si helt sikkert, sier Foss.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram