Sommer i nord - vått i sør

Sol, varme, sludd og flom: Nå er det vår i Norge. Sjekk ditt helgevær!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Andre landsdeler kan misunne Nord-Norge i dag: Der koser de seg nemlig i over tjue varmegrader og strålende sol.

Sommer i nord

I øyeblikket går det et skarpt værskille ved Stad og Dovre.

- I Midt-Norge, Møre og Romsdal og nordover har de har fått sommer, og kan finne fram shortsen, sier meteorolog Martin Grønnevet i Storm Weather Center til Dagbladet.no.

I øyeblikket er det unormalt varmt i landsdelen, og finværet vil holde seg de neste to dagene. Men på tampen av helga lurer mørke skyer i horisonten.

- Det gjelder å nyte finværsdagene mens man kan, for seint på lørdag eller på søndag kommer et skarpt værskifte. Da vil de få mer normalt vær med lavere temperaturer, og i Troms og Finnmark er det fare for sluddbyger, sier Grønnevet.

Varmt i vest

Det er ikke bare nord for Dovre at man kan slange seg i sola denne helga. I øyeblikket regner det fra skyene over Vestlandet, men fra og med i morgen kan også vestlendingene se fram mot finvær og sommervarme.

- Det klarner opp på Vestlandet, og temperaturene kan bikke over 20 grader. I likhet med Nord-Norge vil de få en flott fredag og lørdag, sier meteorologen.

Vestlendingene bør også komme seg ut og nyte finværet når det kommer, for på søndag er det tilbake til normalen.

Vått og varmt i sør

Mens folk vestpå og i nord svetter seg gjennom dagen, må Sør- og Øst-Norge smøre seg med tålmodighetskrem. Det er overskyet langs sørlandskysten og i Oslo-området i dag, med regnbyger og temperaturer rundt 16 grader.

- Det blir mer eller mindre samme værtype i sør og i øst i morgen, men litt varmere enn i dag. Temperaturene kan komme opp mot tjue grader, men det ser grått, vått og trykkende ut. Det er muligheter for noen tordenbyger, sier meteorolog Grønnevet.

Godværet lar altså vente på seg, men ikke så altfor lenge.

- På søndag ser det ut til at øst- og sørlendingene får godt vær.

Flom

Det er områdene øst for langfjella som har landets gråeste og våteste været.

- Det har kommet svært mye nedbør øst for vannskillet i natt, og det har fortsatt utover dagen, sier Martin Grønnevet.

De store nedbørsmengdene, kombinert med høy snøsmelting på grunn av varmen, har ført til vårflommer flere steder i landet i dag.

I nord-øst har de høye temperaturene ført til voldsom snøsmelting, mens i sør er det flere dager med kraftig regn som skaper størst problemer. For eksempel har Geilo fått 40 millimeter nedbør det siste døgnet.

På Rjukan ble en barnehage og en skole evakuert i formiddag, fordi man fryktet ras som følge av vannføringen. Også i Hallingdal, Gol, Geilo, Telemark, Buskerud, og deler av Oppland, har vannstanden steget betraktelig.

Det er imidlertid store lokale forskjeller i Sør-Norge, og vannføringen er størst i vassdrag i høytliggende områder med en del snø.

ØSTAFJELLS: grått og vått inntil søndag.
MEN I NORD kan du gjøre dette i helga.