Sommer på hjernen

Du har sikkert merket det: Hvordan du bare med ett nødskrik klarer å fortrenge det plutselige behovet for å la alle arbeidsoppgaver fare, og kaste deg uti den. Sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er så man nesten ikke tror det er sant. Hvem skulle tro at underet ville gjenta seg, varmen, sola og den nesten grensesprengende forventningen om alt det gode som er i vente. Ved min lille kontorpult i en aldri hvilende Akersgate, har arbeidslysten dårlige kår. Aukrusts oppfordring om at arbeidslysten bare må komme, her i gården er det plenty motstand, treffer bedre enn sjefen setter pris på.

- Best om sommeren

Oslo sentrum bobler. Av turister, pent kledde dressmenn med jakka over armen og slipset kledelig nonsjalant åpnet, og arbeidsfolk. Folk som arbeider og tilsynelatende liker det.

- Det er best om sommeren, vet du. Postbud Geir Johannesen mener han har kanskje verdens beste jobb om sommeren. Vinteren er et helt annet kapittel.

Arbeidsområdet er sentrumsgatene ned mot sjøen og Akershus festning.

- Men jeg får ikke gå ned til sjøen, sier Johannesen.

I likhet med undertegnete har Johansen latt den nagende tvilen feste seg: Hvis det er så fint vær så tidlig - hvordan skal resten av sommeren bli da?

Farlig varme

Spørsmålet plager de hvitkledde i helsevesenet også.

- Alvorlige hetebølger er en helserisiko særlig for skrøpelige eldre. Sterk varme er svært ubehagelig når man er sengeliggende eller syk, sier Karen Kaasa i Norsk Sykepleierforbund til Dagbladet.no.

Mange sykehus og sykehjem har for dårlig ventilasjonsanlegg til å ta unna sommervarmen, noen har ikke engang markiser som kan gi kjærkommen skygge.

- Det er viktig å få i seg mye væske, å lufte godt. Det bør være så skyggefullt som mulig og sengetøy bør skiftes ofte, forklarer Kaasa.

Undersøkelser viser at mange eldre mest av alt savner å komme ut, men sommerbemanningen i Helse-Norge gjør det vanskelig.

Og enda har ikke den virkelige tropesommeren kommet. Ikke alle håper like intenst på den, heller.

Gaute (27) begynte i sommerjobb som øl- og bruskjører for to uker siden. Merker han forskjell i arbeidsmengden da og nå?

- Jeg kjenner det i arma, forklarer han leende.

Det er mer enn nok å gjøre og vil trolig være det til han slutter i august. Kanskje blir armene vant til slitet.

Kontrast på Kontraskjæret

Oppover Karl Johan haster Kjell Magne og Valgerd ivrig samtalende, Valgerd ikledd sitt største sommersmil. Skoleklasser boblende av innestengt energi, slippes løs på Akershus festning.

Under et tre ved Kontraskjæret ligger en russisk 27-åring i soveposen sin. Mens han gnir søvnen ut av øynene forklarer han at han ikke snakker norsk. Det sparsomme morgentoalettet gjør at han ikke er spesielt oppsatt på å bli fotografert.

Han er gatemusikant, på vei hjem fra Bergen, da bankene stengte så ubeleilig i går. Egentlig skulle han vært på bussen hjem, men uten penger kommer man ikke så langt.

Vil det vare?

Enda så vanskelig det tilsynelatende er å spå været, er landets Tobiaser i tårnet enige om at det skal bli overskyet og enkelte regnbyger onsdag, torsdag og fredag, mens lørdag er vi i gang igjen. Her kan du følge været på Dagbladet.

Det norske meteorologisk institutt er enige: Nærmest uansett hvor du er lørdag kan du se fram til selve postkortutgaven av St.Hansaften.

UNØDVENDIG: Det var få som kom ut fra denne butikken i Oslo i formiddag.
BEST: Geir Johannessen syns han har verdens beste jobb - om sommeren.
TORGLIV: Anno 2001