Sommerdekk: - Går dette bra eller ikke ?

Innlandet politidistrikt har meldt om flere trafikkuhell som følge av snøkaoset i distriktet.

MELLOM DOKKA OG GJØVIK 07.15: Plutselig var det 5-10 centimeter nysnø i veibanen over Vardalsåsen i Oppland. Foto: Maria Thon Steinset.
MELLOM DOKKA OG GJØVIK 07.15: Plutselig var det 5-10 centimeter nysnø i veibanen over Vardalsåsen i Oppland. Foto: Maria Thon Steinset.Vis mer

Sånn rundt klokka 07.15 i morges møtte Ingjerd Thon Hagaseth og datteren Maria Thon Steinset heldekkende, hvit kjørebane på fylkesvei 33 over Vardalsåsen mellom Dokka og Gjøvik.

De var på sin daglige biltur - i dag på sommerdekk - mellom hjemmet i Etnedal i Valdres via Gjøvik videregående skole til mors jobb på Lillehammer.

- Det var nok 5-10 centimeter snø på en strekning over 15 kilometer. Det er 80 kilometers fartsgrense der og mye trafikk. Jeg var faktisk i tvil en periode, selv på ganske nye sommerdekk - går dette bra eller ikke, sier sjåfør Ingjerd Thon Hagaseth.

Parkerte

Det gikk bra. Ingen kollisjoner eller utforkjøringer å se. Men flere biler hadde kjørt til side, og gjennomsnittsfart var nede i 50 kilometer eller mindre.

Hjemme i Etnedal på 350 meter over havet var det ikke nysnø. Den kom over 500 meter på Vardalsåsen. Og nede i Gjøvik var det bar asfalt igjen.

- Hvor uvanlig er det med nysnø på disse traktene 6. mai ?

- Det er ikke så uvanlig for oss som folk lavere ned på Østlandet. Jeg kjører 50 000 kilometer i året, og plutselige endringer i føreforholdene som i dag er hovedgrunnen til at jeg kjører bil med firehulsdrift, sier Ingjerd Thon Hagaseth til Dagbladet.

Advarsler mot vinterføre

Mandag morgen advarte Vegtrafikksentralen Øst om vinterføre på veiene i Østerdalen, Rendalen, Trysil, Engerdalen, Glåmdalen og Finnskogen.

De kom også med en klar oppfordring til bilister med sommerdekk om å la bilen stå.

- Hvis du har sommerdekk og skal kjøre i de områdene så frarådes det. Det er ikke dekk som egner seg på dette føret, sa trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, Hans Are Dahl til Dagbladet.

Midtskogberget: Slik så det ut ved Midtskogberget mandag morgen. Foto: Statens vegvesen
Midtskogberget: Slik så det ut ved Midtskogberget mandag morgen. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Biler i grøfta

Likevel har flere biler havnet i grøfta mandag morgen. Like før klokka 8 meldte Innlandet politidistrikt om store trafikale utfordringer på riksvei 25 ved Midtskogsberget mellom Eleverum og Trysil.

- Vogntog som har sakset, og flere personbiler i grøfta, skrev politiet på Twitter og opplyste samtidig at det ikke var meldt om personskader.

Omtrent klokka 09.45 melder Vegtrafikksentralen at det er manuell dirigering på stedet som følge av berging av flere kjøretøy. Blant annet har flere vogntog problemer.

Like over klokka 9 varslet politiet om en trafikkulykke på E6 ved Bergshøgda i Hedmark.

Vegvesenet opplyser at det er manuell dirigering på stedet som følge av ulykken. Samtidig advarer de om vanskelig kjøreforhold på stedet som følge av snøværet.

Minutter seinere varslet politiet om et nytt uhell på riksvei 25, denne gang ved Tobru. To biler havnet ute av veibanen etter påkjørsel bakfra.

SNØ: Vardalsåsen i Oppland. Foto: Statens vegvesen
SNØ: Vardalsåsen i Oppland. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Brummundal: Det meldes om utfordrende kjøreforhold i Hedmark. Foto: Statens vegvesen
Brummundal: Det meldes om utfordrende kjøreforhold i Hedmark. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Utfordrende forhold

Kjøreforholdene er utfordrende både på hovedveiene og på de mindre veiene.

- I de nevnte områdene er det utfordrende kjøreforhold. Det legger seg en hinne på veibanen, enten i form av snø eller slaps. Det kan vær stedvis stor forskjell på forholdene, så det kan komme brått på, sier Dahl.

Entreprenører er ute og brøyter og salter veiene.

- På enkelte veistrekninger så har det blitt brøytet i hele natt, men det er ikke den store brøytekapasiteten nå som i vintersesongen. Det kan ta litt tid før alt er gjennombrøytet, sier Dahl.

VÅR PÅ NY?: Mens flere her til lands har nytt mildvær og sol den siste tida, og det skulle bare mangle nå som vi går inn i april, er det andre som må se langt etter utepilsen. Video: Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer