Coronavirus:

Sommeren 2021 står i fare

Usikkerhet knyttet til en coronavaksine fører til at det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til hvordan sommeren 2021 blir for nordmenn.

KALDDUSJ: Helsedirektør Bjørn Guldvog kan ikke love noen «normalsommer» i 2021 heller. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KALDDUSJ: Helsedirektør Bjørn Guldvog kan ikke love noen «normalsommer» i 2021 heller. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Sommeren 2020 ble preget av begrensninger knyttet til spredning av covid-19. På grunn av usikkerhet knyttet til en coronavaksine, så er det også knyttet usikkerhet til sommeren 2021.

Tidligere har helseminister Bent Høie opplyst at de mest optimistiske prognosene viser at en norgesaktuell vaksine kan bli godkjent i løpet av 2020, og være tilgjengelig tidlig i 2021.

IMPORTSMITTE: FHIs ukesrapport viser økning i importsmitte. Det tar direktør i folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, alvorlig. Video: Andresen og Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Sommeren 2021

Onsdag opplyste EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, at de store leveransene av vaksiner mot covid-19 til EU-land og Norge er ventet å starte i april 2021.

- Det er usikkerhet omkring tidspunktet for når vaksinen kommer, og det er mange forhold som må være på plass. Det medfører naturligvis at vi må forberede oss på en ganske tøff vinter, og gjør at vi må jobbe knallhardt for å få smittetallene ned, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Hvilken betydning har dette for sommeren 2021?

- Sommeren kommer nok. Og det blir nok sol og varme. Men det er ikke sikkert at vi vil være i en veldig gunstig smittevernmessig situasjon neste sommer heller. Samtidig er det slik at alle kan gjøre noe med dette gjennom å redusere sine nærkontakter. På den måten kan vi på nytt ta ned smitten i fellesskap.

FORKLARER: Tirsdag 27. oktober refset helseminister Bent Høie NRK-programleder Fredrik Solvang. Nå forklarer han hvorfor. Vis mer

Helseminister Bent Høie ble også spurt om utsiktene for sommeren 2021.

- Det er veldig avhengig av hvilke typer vaksiner vi får, og omfanget av vaksinene som kommer. Det viktigste for Norge er at vi er en del av EUs plan for anskaffelse av vaksine, så vi vil motta vår andel av vaksinedosene som er godkjent og produsert for EU.

Nye opplysninger

Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet forteller til Dagbladet at EUs nye melding om coronavaksinen var som forventet.

- Det vil variere hvilke anslag man har for når den første vaksinen kommer til EU og Norge. Vi må regne med at det vil komme nye opplysninger og anslag om dette framover også. Folkehelseinstituttet er veldig opptatt av å fortelle at det er knyttet usikkerhet til mange punkter knyttet til dette.

Stoltenberg opplyser at tidspunktet for når Norge får en vaksine kan ha betydning for varigheten av smitteverntiltakene mot spredning av covid-19.

- Det er klart at tidspunktet for når vi får en vaksine, hvor godt den virker og på hvilke grupper den virker, har betydning for varigheten av tiltakene, sier Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer