Sommeren blir i nord

Mens regnet fortsetter å strømme ned over Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Tropevarme» meldte en herværende avis for noen dager siden.

Den er herved avlyst, i alle fall sør for polarsirkelen. På Østlandet kommer regnet hvert øyeblikk, sannsynligvis i god tid før Øyafestivalen starter for fullt i Middelalderparken i Oslo i ettermiddag.

Nå kommer regnet

- Vi ser det herfra. Her østafjells blir det en del nedbør og skyer. Temperaturen vil holde seg noen få dager på grunn av at det fortsatt er en del varmluft igjen, men til helga vil den bli trengt bort, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, Håkon Mjelstad, til Dagbladet.no.

Dermed er det bare å finne fram regntøyet for de mange tusen festivalgjengerne i hovedstaden.

Og ifølge Meteorologisk institutt vil den noe merkelige sommeren 2007 fortsette slik den startet: Varmt i nord og vått i sør.

- Det går nordlendingenes vei. Fra og med helga vil det bli knallvær og varmt i Nord-Norge, mens Sør-Norge i sin helhet vil gå på en smell. Både Vestlandet og Trøndelag må ta sin del av det dårlige været som kommer, forteller meteorologen.

Sør i Nordland blir det litt mer utrygt enn resten av de tre nordligste fylkene.

FORTSATT SOMMER I NORD: Reine i Lofoten og Nord-Norge kan se fram til flere dager som denne fra helga og utover i neste uke. Foto: METTE MØLLER
FORTSATT SOMMER I NORD: Reine i Lofoten og Nord-Norge kan se fram til flere dager som denne fra helga og utover i neste uke. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Opp-ned sommer

På mange måter er årets sommer snudd opp ned i forhold til en vanlig norsk sommer.

For nordlendingene har brisket seg i sola, og østlendingene har blitt bleikere og bleikere av sjalusi.

Og når sola nå endelig har tatt en tur sørover, så forsvinner den om kun kort tid.

- Været i Norge styres av den storstilte værsituasjonen, og bestemmes av høytrykk og lavtrykk. I sommer har det i hovedsak vært lavtrykk over Sør-Norge, og det er ingen tegn på at det skal svinge. I sommer har det vært stabile strømninger over hele landet, derfor har det vært mye fint i nord og ikke fullt så fint i sør, forklarer Håkon Mjelstad.

Tropenatt

Natt til i går var det mange nordmenn som svettet i sengetøyet. Da målte Meteorologisk institutt tropenatt på sju værstasjoner landet rundt - fra Verdal til Lærdal.

Til og med Bergen, som ikke er bortskjemt med den slags, hadde sin første tropenatt på fem år i natt.

- Dette var faktisk de første tropenettene målt i år. Og det ser ikke ut som vi får så mange flere med det første, sier meteorolog Mjelstad.

Tropenatt vil si at temperaturen aldri faller under 20 varmegrader i løpet av natta.

På grunn av varmen som kommer fra sjøen er tropenetter vanligst langs kysten.

Likevel kommer de høyeste maksimumstemperaturene om sommeren oftest på innlandet - steder som Nesbyen i Hallingdal og Saltdal i Nordland er ofte på varmetoppen.

I går var Saltdal varmest i Norge, med 30,5 grader.

Og det er det ganske stor sannsynlighet for at de vil bli også i nærmeste framtid.

<B>ØYAFESTIVALEN:</B> Kan fort komme til å ligne på årets Norway Cup når regnet kommer i løpet av ettermiddagen.