OMSIDER SOMMER: Store deler av Norge vil oppleve sol, sommer og grader over 20 i helga og til uka. Bildet er av Vanessa (8), fetteren Ledion (3) og Antigona Gashi (29) som koste seg med et kveldsbad i Oslofjorden i fjor.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OMSIDER SOMMER: Store deler av Norge vil oppleve sol, sommer og grader over 20 i helga og til uka. Bildet er av Vanessa (8), fetteren Ledion (3) og Antigona Gashi (29) som koste seg med et kveldsbad i Oslofjorden i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Sommeren er her, uten tvil!

Den kom litt seint, men den kommer godt, ifølge meteorolog Øyvind Johnsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omsider en glad-melding fra Meteorologisk institutt, helt på tampen av skoleferien: Nå kommer sommeren. Og det i store deler av landet.

- Jo, nå blir det veldig bra her. Vi får fint lite nedbør, lite vind og behagelige temperaturer. Sommeren kommer for det sentrale Østlandet, Oppland, Hedmark, Møre og Romsdal og videre nordover. Det blir veldig bra, og ser rimelig stabilt ut framover, sier Øyvind Johnsen, vakthavende meterolog ved Meteorologisk institutt.

Ingen tropenetter I går ble det målt 25,4 grader på Blindern og 25,7 grader på Bygdøy. Meteorolog Johnsen tror varmen kan holde seg. Også trønderne og møringer vil kunne oppleve temperaturer på 23-24 grader.

- Nord-Norge får også veldig mye pent vær, og kan vente seg opp mot 20 grader. Været vil bli veldig bra. Vi har vel ikke hatt sånne temperaturer siden et par dager i begynnelsen av juli. Sommeren kom litt seint, men foreløpig kommer den godt, sier Johnsen.

Noen tropenetter tør meteorologen foreløpig ikke å spå.

- Utrivelig i Agder Men ikke alle nordmenn vil få like mye sol i tida som kommer. Regnet vil strømme ned over politikere, journalister og lobbyister som nå er i Arendal for å markere starten på årets valgkamp.

- Nå er det nedbør på vei inn mot Sørlandet. Været vil variere, men i løpet av lørdag og søndag vil det komme ganske mye nedbør i begge Agderfylkene, i tillegg til endel vind. I Arendalsuka får de det meget vått. Det blir ikke noe opphold før eventuelt utpå onsdagen, så det blir noen utrivelige dager i Agder-fylkene, sier meteorologen.

Også Buskerud, Vestfold og fylkene videre sørover vil oppleve regn og skyvær. Dog litt mindre enn Agder-fylkene. Også Vestlandet får mye vått og grått vær.

- Jo lenger nordover, jo gradvis mindre nedbør.

Nesten normal-sommer Selv om folk flest føler det har vært en dårlig sommer, har den ikke vært så veldig unormal, ifølge meteorolog Johnsen.

- Temperaturen har generelt vært litt under normalen. Ingen steder i Norge har hatt de varme periodene vi pleier å ha hver sommer. Men hvis vi ser på nedbøren totalt, så ligger sommermånedene ved det normale, sier vakthavende meteorolog Johnsen og fortsetter:

- Vi nordmenn har kanskje litt forvrengt bilde av hvordan sommerne pleier å være. Vi bor jo her oppe i nord og da er det ikke så unomralt med mange dager med noe nedbør.