Sommeren er reddet - et lite bein er nok

Norges eneste dinosaurforsker, Jørn H. Hurum (33), tar ikke sommerferie i år heller. Den varme årstiden bruker han til å lete etter bein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Se her, dette fant jeg i en samling på Universitetet i Warsawa i Polen, sier Hurum.

Han bøyer seg ned under en av hyllene på kontoret, leter litt blant lekedinosaurer og noen millioner år gamle beinrester. Så drar han fram en plastikkavstøpning av et dinosaur-bein.

- Det ligner på et lite sjørøversverd?

- Polakkene trodde det var et stort ribbein.

Men Hurum så at sjørøversverdbeinet passet sammen med en annen beinbit, og da skjønte forskerne at dette var et kjevebein fra en Tarbosaurus - en opp til 13 meter lang skrekkøgle med tenner som kunne klippe et menneske i to, i en eneste jafs.

- Dette er enda et funn som tyder på at rovdyret Tarbosaurus - og den mer kjente amerikanske slektningen Tyrannosaurus rex - knuste maten med kjevene, sier Hurum.

- Er nå det så viktig?

- Ja, før trodde vi at de slukte maten, slik slangene gjør.

- Noen som bryr seg om det da?

- Håh. Akkurat nå lanseres dino-filmen Jurassic Park III over hele verden. Vet du, det finnes bare om lag 100 dinosaurforskere i hele verden, likevel får vi nesten mer oppmerksomhet enn alle andre forskere til sammen!

Hodejegere

Et lite bein er nok til å gjøre Hurum glad. Han finner dem i Canada, i Gobi-ørkenen i Mongolia, eller bortgjemt på et museum i Warsawa.

I august reiser han til Svalbard, for der er det fotavtrykk etter dinosaurer.

- Og der skal jeg finne de første knoklene.

Jørn H. Hurum gliser.

- Forholdene ligger så til rette, med sandstein og greier. Det bare må være knokler der. Det kan ta 10 år, men vi skal finne dem, sier han

Nede i kjelleren på Paleontologisk museum på Tøyen i Oslo tar Hurum og de andre forskerne avstøpninger av bein som er cirka 70 millioner år gamle. I flere år har han arbeidet med en komplett modell av Tarbosaurusens hode, og snart er den ferdig. Da kan det norske museet selge avstøpninger til hele verden, og tjene noen kroner slik at forskerne kan forske enda mer.

Tenker nytt

Norges eneste dinosaurforsker er levende opptatt av å formidle faget sitt. I resepsjonen hos Paleontologisk museum selges det både dino-t-skjorter og leke-dinoer i plast, men Hurum synes ikke det er kitsch.

- Det er litt nytt for oss forskere å tenke kommersielt, men det må vi. Det blir stadig mindre penger å få, sier han.

Paleontologisk museum var blant de første til å ta i bruk internett til å vise utstillinger, faktaark og bilder. På hjemmesiden deres kan man også stille spørsmål til forskerne.

De siste årene har stadig flere jenter meldt sin interesse, forteller Hurum.

- De stiller mer modne spørsmål enn guttene - spør hvorfor og hvordan, ikke bare hvilken dino som var sterkest, forteller han.

Ekte interesse

- Er det leketøysindustrien som har gjort barn så opptatt av dinosaurer?

- Nei, den interessen er ekte. Dinosaurene har overtatt for drager og troll, som alle kulturer alltid har trodd på. Unger som kommer hit til museet blir henrykt når de møter en voksen som tar interessen deres på alvor, sier Hurum.

Så forteller han om femåringen som var med på omvisning på museet på Tøyen - med egen notatblokk.

- Dinosaurene la egg, mens pattedyrene føder levende unger, forklarte Hurum.

- Men ikke nebbdyret, innvendte femåringen.

- Gutten kjente altså til den ene av de to-tre pattedyrene som legger egg. Utrolig! sier Hurum og legger til:

- Barns hjerner kan fylle seg selv med utrolig mye rart, enten det er pokemon, fotball, eller dinosaurer. Norges eneste dinosaurforsker Jørn. H. Hurum fant et nytt kjevebein, og vips, så måtte de andre dinosaurforskerne i verden innse at Tarbosaurusen ikke slukte maten allikevel - den knuste den med kjempetennene sine. Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX (Høydebilde) I kjelleren på Paleontologisk museum i Oslo fjerner dinosaurforsk er Jørn H. Hurum og studentene hans stein fra over 70 millioner år gamle skjeletter. De har over fire tonn knokler fra en dinoasaur liggende på lager, og det vil ta flere år å rense og katalogisere dem. Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX (Breddebilde) Dinosaurforsker Jørn H. Hurum har en lekemodell av Spinosaurus. Dyret som spiller en av hovederollene i den nye dinosaurfilmen Jurasic Park III. Hurum har selvsagt sett klipp fra filmen, før den kommer til Norge. Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX (Breddebilde) Norges eneste dinosaur-forsker Jørn H. Hurums hode blir lite inne i gapet på rov-dinosauren Tyrannosaurus rex. Det er et lignende hode, fra slektningen Tarbosaurus, han nå holder på å gjenskape i plast. Det endrer synet på hvordan disse monstrene spiste maten sin. Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX (Breddebilde)

STORFUNN: Norges eneste dinosaurforsker Jørn. H. Hurum fant et nytt kjevebein, og vips, så måtte de andre dinosaurforskerne i verden innse at Tarbosaurusen ikke slukte maten allikevel - den knuste den med kjempetennene sine.Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX