Sommeren fortsetter - ikke en regndråpe

Mye sol til mange denne helgen. Og temperaturen i sør og øst kommer opp i 25 grader.

HOPP I HAVET: Eller i Ulsrudvannet som her i Oslo. Temperaturen kan komme opp i 25 grader søndag, og det er ikke meldt en regndråpe over Vestlandet sør for Stad, over Sør-Norge eller sørlige deler av Øst-Norge til over neste helg. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
HOPP I HAVET: Eller i Ulsrudvannet som her i Oslo. Temperaturen kan komme opp i 25 grader søndag, og det er ikke meldt en regndråpe over Vestlandet sør for Stad, over Sør-Norge eller sørlige deler av Øst-Norge til over neste helg. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solglimt over hele landet med fram til neste helg med grå unntak og noen grader kaldere i for Troms og Finnmark.

20 plussgrader og litt til i kø fra Trøndelag og sørover.

Og så langt meteorologene kan se i ti dager framover, til over neste helg: Ikke et regndrypp i Sør-Norge og på Vestlandet sør for Stad.

Og Oslo, målt fra meteorologenes høyborg på Blindern, vil dermed bokføre sine tørreste august-måned siden 1995 med 14 millimeter regn i løpet av 31 dager.

Her kan du sjekke vær og temperatur i ditt nærområde fram til neste helg.

Varmerekord

Oslo vil også slå sin sommervarme-rekord fra 2006. Da ble det notert maksimumstemperatur over 20 grader i 78 av de 92 dagene i månedene juni, juli og august. Den rekorden ble tangert allerede nå onsdag.

Statsmeteorolog Pernille Borander har den faglige forklaringen på uvanlige august 2021, både det som har vært og dagene som kommer:

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

- Et høytrykk vest i havet er fortsatt stabilt. Over helgen smaler det inn som en pølse over Storbritannia, det sørlige Skandinavia og Russland. Det betyr gråere vær, noen grader kaldere og hyppigere regnvær fra Midt-Norge og helt nord over denne helgen.

Skogbrannfare

Men ikke i sør, sørvest og øst.

Forlengelsen av sommeren fører også med seg et alvorlig faresignal i de knusktørre distriktene.

Meteorologisk institutt går ut med gult (moderat) varsel om skogbrannfare i Sogn og Fjordane, Vestland, Rogaland, Agder, Telemark og Vestfold, Viken og Oslo.

Og forbudet mot å fyre opp åpen ild i skog og utmark gjelder definitivt til 15. september.

SNEGLER: Denne veien i Rakkestad ser ut til å være fylt med brun grus, men er egentlig store mengder snegler som ligger i veien. Vis mer

Den andre alvorlige advarselen i dagene framover gjelder båttrafikk utfor kysten av Finnmark, særlig i vest. Her er det ventet stiv kuling.

Og temperaturene kommende helg?

- Vi ser at det kan bli 25 grader noen steder på søndag. Det blir mest sannsynlig helt i sør, sør på Østlandet eller i Oslo og omegn, sier statsmeteorolog Pernille Borander.

August-rekord: 30,4

Det uvanlig langvarige høytrykket vest i havet har pirket borti varmerekorden på Island for august.

Den er på 30,0 grader. Nå onsdag var dagsbeste på Island 28,4 grader.

Den norske augustrekorden er målt til 30,4 grader i Etne kommune i Vestland fylke 27. august 2019.

De fire tørreste august-månedene på Blindern/Oslo siden målingene startet i 1937 i samme slengen: 1. 1947: 0,2 millimeter, 2, 1972: 12 mm, 3. 1981: 12,4 mm, 4. 1995: 14,2 mm.

Og så langt i august 2021: 14,0 millimeter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer