PENT VÆR: Det pene sommerværet fortsetter, men noen varmerekord blir det neppe. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PENT VÆR: Det pene sommerværet fortsetter, men noen varmerekord blir det neppe. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Knallvær

Sommeren fortsetter

Etter flere dager med temperaturer nærmere 30-tallet i sør, er det endelig Nord-Norge sin tur til å nyte sola. - Klassisk norsk sommer, mener statsmeteorolog.

Publisert

De siste dagene har stekende sol og skyfri himmel satt sitt preg på årets sommer. Kvikksølvet var oppe i 29,9 grader i Trøndelag onsdag, noe som kan kalles årsbeste for sommeren 2020.

Men det vil ikke vare for alltid, skal vi tro Rafael Escobar Løvdahl, vakthavende meteorolog ved Meteorlogisk institutt.

- Når man ser en god dag, så gjelder det å komme seg ut. Man vet ikke hvor lenge det varer, sier Løvdahl.

- Akkurat når og hvor er vanskelig å si, men det vil komme kraftig nedbør på kort tid, sier han.

UROLIG: Helsebyråd Robert Steen er tydelig på at coronaviruset ikke tar sommerferie, og er urolig over store folkemengder. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

Pent vær

Trøndelag og resten av Sør-Norge vil for det meste kunne forvente pent vær i helga og resten av uka, ifølge meteorologen.

- Det vil bli varmt og mye sol. Sommeren fortsetter et par dager til. Det er mye pent vær i vente, sier Indre strøk av Vestfold, Telemark Oslo, generelt Østafjells, får trolig nærmere 30 grader. Nordland får mest sol, men det blir ikke like varmt.

MINITORNADO: Et nabolag ved Elverum ble truffet av en minitornado grunnet sterk soloppvarming. Video: Andreas Kokkvold. Klipp: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Men de som håper på sol og 30 pluss hele uka, vil nok bli skuffet, sammenliknet med forrige uke. Til helgen snur været, ifølge Løvdahl.

- Det kommer et lavtrykk som driver vest for Norge. Sør-Norge og rogalendinger kommer nok til å merke det mest. Det vi ser er at det kommer inn noe nedbør som er drevet av dette lavtrykket i vest, sier han.

- Det blir brått mye kaldere enn det er nå. Temperaturene kan variere, men generelt sett vil de varme luftmassene vedvare.

Ukas værvinner

Ukas værvinner ser dermed ut til å bli Nord-Norge og Nordland. Selv om de aller varmeste temperaturene uteblir, kan nordlendinger smykke seg med skyfri himmel og sol i den kommende uka.

- Nordland ligger best an. De vil få pent vær hele tiden, ser det ut til. De neste dagene, til og med helgen, ser veldig bra ut med temperaturer over 20 grader, sier Løvdahl.

Meteorologen forteller at går mot pent vær, også i Troms og Finnmark, men at dette fort kan endre seg.

- Havet i nord blir aldri så veldig varmt, så det kan være større forskjeller innover mot kysten, sier han

- Havet er så kaldt, så litt avhengig av vindretning kan det bli varmt på kysten, eller ikke. Men det går mot en stabil værtype i Troms og Finnmark.

- Mye pent vær

Det ble aldri noe tropenatt forrige uke. Meteorologen har ikke trua på at denne uka heller vil få nattetemperaturer som holder seg over 20 grader.

- Når det er skyer, er det kaldt. Når det er klart, er det mindre kaldt. Sånn er det på sommeren og. Er det mye skyer, så holder det på energien.

- Det er nok ikke det som er mest sannsynlig. At vi får et tropedøgn er mer sannsynlig, mener Løvdahl.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Høyrisiko

Løvdahl vil ikke spekulere i hvordan resten av sommerværet kommer til å utarte de neste ukene. Den norske sommeren kan nemlig skifte fort. Meteorologen synes derfor at det risikabelt å skulle spikre fast værvarselet for de kommende månedene.

- Sesongvarsler er mer nøyaktig lenger sør. I Norge er ikke det så nøyaktig, sier han.

- For en meteorolog er det høyrisikosport å melde på sesongvarsel, særlig på sommerstid.

Ikke bombesikkert

Løvdahl får støtte av Roar Teigen, meteorolog i StormGeo. Teigen forteller at sommerværet kan skifte fort, og man dermed ikke kan varsle været for langt fram i tid.

- Det er ikke nøyaktig. Det veldig vanskelig, spesielt for sommerværet, sier Teigen.

- Man kan bare melde sommerværet fem, seks dager fram i tid før det blir upresist.

Teigen fortelle at de benytter seg av mange forskjellige værmodeller, men at man aldri kan være helt sikker på hvordan været egentlig blir.

- Trenden har vært i lengre tid at det blir litt dårligere vær i juli. Trenden er fortsatt at det blir litt mer ustabilt vær i juli enn i juli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer