SNAKKER UT: Siden 1950-tallet skal 300 romersk-katolske prester i Pennsylvania ha misbrukt over 1000 barn. Her snakker noen av dem ut. Video: WHP via CNN Vis mer

Overgrepsskandale:

- Sommeren fra helvete for Den katolske kirke

Den katolske kirke har allerede brukt 24 milliarder kroner på søksmål etter overgrep de siste 16 åra. Med en ny skrekkrapport kommer trolig flere søksmål.

NEW YORK (Dagbladet): Den katolske kirke er under hardt press etter at en ny skrekkrapport ble kjent i forrige uke. Siden 1950-tallet skal 300 romersk-katolske prester i Pennsylvania ha misbrukt over 1000 barn, et tall som kanskje er enda høyere, ifølge en rapport fra en storjury, skriver New York Times.

Justisministeren i delstaten, Josh Shapiro, beskriver det som den største offentlige etterforskningen av Den katolske kirken.

Rapporten på 900 sider tok to år å fullføre og viser hvordan kirkeledere valgte å beskytte overgrepsanklagede prester. Kardinal Daniel N. DiNardo, som er president i Den amerikanske konferansen av katolske biskoper, beskriver situasjonen som en «moralsk katastrofe».

Milliarder i forlik

Dette kommer etter at Boston Globe allerede i 2002 avdekket hvordan seksuelle overgrep fra katolske prester var blitt systematisk dekket over av kirken. Siden har stadig nye skandaler kommet fram i lyset.

Sommeren 2018 har vært smertefull for katolikker flere steder i verden. En etterforskning har avdekket anklager om overgrep i Chile. En kardinal står for retten i Australia, og i USA måtte en kardinal trekke seg for første gang noensinne anklaget for seksuelle overgrep. Så kom skrekkrapporten i Pennsylvania.

En gjennomgang gjort av National Public Radio (NPR) viser at Den katolske kirke i USA så langt har betalt 3 milliarder dollar (drøyt 24 milliarder kroner) i forlik til overgrepsofre. Den nye skrekkrapporten kan trolig utløse flere nye søksmål.

Advokat James Stang, som har representert flere av overgrepsofrene, sier til radiokanalen at de store utbetalingene ikke kan kompensere for ofrenes lidelser, men at det er viktig at kirkelederne blir holdt ansvarlige for sine forsømmelser, og for å ha sørget for at overgriperne har kunnet gå fri.

Konsekvensene kan bli dramatiske for den katolske kirke, som allerede sliter med en alvorlig omdømmekrise. En rapport fra Pew Research Center før den siste skrekkrapporten i Pennsylvania, viste også en sterk nedgang i hvor bra amerikanske katolikker synes pave Frans har håndtert overgrepsskandalen.

- Påvirker alt

- Dette har vært sommeren fra helvete for den katolske kirke, og våre synder er blitt åpenlyst vist fram for hele verden, skriver den katolske presten Thomas Rosica, som fungerer som en rådgiver for Vatikanet, ifølge Washington Post.

- Et katolsk foreldrepar sa til meg at de aldri ville la datteren sin være alterjente etter dette. Et annet foreldre par sa at de vurderer å ta barna sine ut av katolske skoler. For unge mennesker kommer dette på et tidspunkt da de allerede er mistenksomme mot institusjoner og autoriteter. Det vil påvirke alt, sier samfunnsforsker Stephen Schneck ved Catholic University of America til NPR.

Søndag var katolikker i Pittsburgh søndag samlet til messe.

- Dette har vært veldig smertefulle og vanskelige dager for oss alle i kirken. Våre hjerter er knust særlig for ofrene for seksuelt misbruk, og smerten de har båret i årevis. Stemmene deres må høres, og vi støtter dem med vår kjærlighet og våre bønner, og står i solidaritet med dem nå og i framtida, sa presten Kris Stubna, ifølge CNN.

99 av de 300 anklagede prestene i rapporten, kom fra hans bispedømme, og kirkegjengere innrømmer overfor TV-kanalen at de er skrekkslagne.

- Drastisk redusert

Den katolske kirke i USA har mistet flere medlemmer de siste tiåra enn noe annet større trossamfunn. Omtrent 27 prosent av tidligere katolikker, som ikke lenger identifiserer seg med religionen, oppgir overgrepsskandalene som årsak til at de forlot kirken, ifølge til en undersøkelse fra Pew Research Center i 2015.

Selv mener imidlertid Vatikanet at den nye rapporten fra Pennsylvania viser at de har gjennomført reformer som har stanset overgrepene.

- Ved å finne nesten ingen saker etter 2002, er storjuryens konklusjoner konsistent med tidligere studier, som viser at reformene til Den katolske kirke i USA drastisk har redusert tilfellene av misbruk av barn, sier direktøren for Vatikanets pressekontor, Greg Burke, ifølge CNN.