Sommeren ingen glemmer

KRISTIANSAND (Dagbladet): Det var som om en klam hånd slapp taket på sørlandsbyen i går ettermiddag. I busskøene snakket ukjente mennesker med hverandre, og delte reaksjoner over at den grusomme forbrytelsen som har preget Kristiansand gjennom hele sommeren, ser ut til å være oppklart og at gjerningsmennene er bak lås og slå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Lettelse var ordet som gikk igjen så vel hos dem som på ulikt vis har vært involvert i barnedrapssaken, som hos folk flest. Lettelse over at foreldrene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen nå kan begynne å lege sårene. Lettelse over at ingen gjerningsmann lenger går fri. Lettelse over at rykteflommen tar slutt. Lettelse over at hverdagen kan normaliseres for byens barnefamilier. Kort sagt: Lettelse over at unntakstilstanden som har preget Kristiansand i nesten fire måneder er forbi.
  • Men samtidig la en ny sorg og en undring sitt slør over byen. Sorg over at det er to av byens egne unge menn som er siktet for å ha voldtatt og drept de to småjentene. Undring over at det er gutter som ikke tidligere er straffet, ikke tilhører noe stoffmiljø, ikke var psykiatriske pasienter. 21-åringen og 19-åringen som i dag blir varetektsfengslet oppfyller ikke, så langt vi vet, mytene om drapsmenn. Som sine ofre kunne de vært dine eller mine familiemedlemmer, kolleger eller naboer.
  • Denne sommeren i Kristiansand har midt oppe i det tragiske og vonde avdekket mye klokskap blant de involverte. Byen har stilt opp for familiene til Stine Sofie og Lena: naboer, venner, lærere, prester og kommunens hjelpeapparat. Politiet har gjennom hele den vanskelige etterforskningen informert på en god måte, først de pårørende, dernest offentligheten.
  • Men først og fremst har Stine Sofie og Lenas nære pårørende imponert med sine holdninger. Gjennom sine talspersoner kom de i går med et klart budskap: Hat og bitterhet fører ingen vei. Midt i sin egen sorg har de medfølelse med de to familiene som i går ble dratt inn i tragedien. For to unge menns liv er ødelagt og deres familier er påført sår som aldri helt vil gro.
  • Mange har noe å lære av denne reaksjonen til familiene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen. For blant folk i Kristiansand var det i går også primitive reaksjoner. Fra en benk foran Domkirken ropte en mann ut sitt hevnbehov og felte dødsdommen over de to arresterte. Og han var ikke alene om det.