BADELIV: Det er ennå håp for badeglade nordmenn. Her fra Tjuvholmen i Oslo. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten / NTB Scanpix
BADELIV: Det er ennå håp for badeglade nordmenn. Her fra Tjuvholmen i Oslo. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten / NTB ScanpixVis mer

Sommeren kommer tilbake

Etter usedvanlig begredelig vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seinsommeren har hittil vært en stor skuffelse for mange av oss. Mens mange på Østlandet fikk kjelleren oversvømt i styrtregnet i helga, er Vestlandet rammet av en storm nå midt i uka.

Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Ifølge StormGeos tidagersvarsel blir det fint sommervær over store deler av landet fra begynnelsen av neste uke.

22-23 grader

- Det blir flott, fint sommervær med lite skyer og temperaturer opp i 22-23 grader i Sør-Norge, og muligens også Midt-Norge. Sommerværet vil vare iallfall i tre-fire dager, og det er 50/50 sjanse for at det holder seg i ei uke, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen til Dagbladet.

- Vestlandet har gjort seg utrolig fortjent til noen dager med fint vær. De har hatt ei eneste lang regnbyge siden slutten av juni, legger han til.

Meteorologen heller imidlertid malurt i begret for Troms og Finnmark; siden Norge er langstrakt, vil sjelden hele landet nyte godt av et høytrykk. Så også nå.

- Det blir først bedre i Sør-Norge, så i Midt-Norge og så i Nordland. Det er dessverre ikke sikkert Troms og Finnmark får nyte godt av det fine sommerværet i det hele tatt, sier han.

Kraftig lavtrykk

Teigen forklarer at landet ved inngangen av denne uka har vært dominert av et kraftig lavtrykk som gir mye regn. I tillegg kommer et nytt lavtrykk inn fra Island, slik at det dårlige sommerværet fortsetter mot helga.

- Men bak lavtrykket bygger et høytrykk seg opp i Nordsjøen og kommer tidlig i neste uke inn over Skandinavia. Hvor lenge finværet varer, kommer an på hvor lenge høytrykket klarer å holde stand når lavtrykket kommer tilbake, sier meteorologen.

Teigen sier det i begynnelsen av denne uka har vært usedvanlig mye regn, sterk vind og kulde, men understreker at det vi nå midt i uka opplever, er «normalt ustabilt» sommervær, med solperioder østafjells og i nord, avløst av regnbyger.

- De neste dagene blir det som det har vært: mye grått, spesielt på Vestlandet, men med glimt av sol østafjells. Det er også veldig kjølig nå, med stedvis sludd og snø i høyfjellet, men temperaturene stiger mot helga, og det blir litt lettere vær.

- Ikke uvanlig

Kristen Gislefoss, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, opplyser at det vedvarende grå sommerværet ikke er spesielt uvanlig.

- Det er naturlig med lavtrykk, sier han til Dagbladet.

Derimot opplyser han at det voldsomme været Østlandet opplevde i helga, med akutt lokal flom og oversvømte kjellere, er særegent.

- Det er ikke vanlig i det området. Men det kan skje ved veldig kraftige regn- og tordenbyger, sier han.