Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sommeren kommer tilbake!

Til uka kan det bli opp mot 25 grader enkelte steder i landet, men det gjelder å nyte det mens man kan, oppfordrer meteorologen.

SOMMEREN RETURNERER: Flere dager med sol og temperaturer over 20 grader i store deler av landet oppsummere den kommende uka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SOMMEREN RETURNERER: Flere dager med sol og temperaturer over 20 grader i store deler av landet oppsummere den kommende uka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Sommeren 2020 fikk en pangstart med skyfri himmel og 30 grader på gradestokken i forrige måned. Sola har imidlertid latt vente på seg i juli, men nå er ventetida over.

- Det er bedring i sikte, sier Roar Teigen, vakthavende meteorolog ved StormGeo.

CRAZY: I Grimstad kryr det av mennesker i fellesferien, Mens kommuneoverlegen er svært bekymret, gjør næringslivet det de kan for å tilpasse seg den nye hverdagen. reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Sol og 25 grader

Sommerhungrige nordmenn skal ha en god uke i vente. Ifølge Teigen kan man forberede seg på stigende temperaturer den kommende uka.

- Det er store sjanser for at det blir varmere inn mot neste helg, sier han.

- Særlig når vi kommer til fredag er det store sjanser for temperaturer opp mot 25 grader på Østlandet. Det som er usikkert, er hvor mange dager dette holder seg.

Flere må forberede seg på en dårlig start på uka, ifølge meteorologen. På tirsdagen kommer det nemlig regnbyger på Sør -og Østlandet, samt fare for lokalt torden.

Nordland og Trøndelag trekker det lengste strået, og slipper foreløpig unna med 20 grader og sol i starten av uka.

- I Nordland er det stort sett oppholdsvær på tirsdag, med temperaturer opp mot 20 grader og en god del sol, sier Teigen.

- Ta det man kan få

Men fra og med torsdag vil det også lysne i store deler av Sør-Norge, ifølge meteorologen. Da er det ventet at en såkalt «høytrykksrygg» vil innta landsdelen. Men en reprise av knallværet fra juni, som Teigen påpeker var eksepsjonelt varmt, har han liten tro på.

- Vi håper på tre-fire dager innimellom med bra vær. Og så kan det bygge seg opp solide høytrykk etterhvert, men vi ser ikke den trenden enda, sier han.

Det gjelder derfor å nyte de varme dagene mens man ennå har muligheten, oppfordrer Teigen.

- Hvis vi ser en to-tre dager med fint vær, så gjelder det å nyte det mens man kan. Her gjelder det å ta det man kan få.

Ekstrem hete

Regjeringen oppdaterte nylig sine reiseråd og åpnet opp for at nordmenn nå kan reise til flere europeiske land fra og med 15. juli, inkludert Spania. Ifølge Teigen skal det være nærmere 40 grader flere steder i det populære ferielandet. Det kan fort bli en brå overgang fra en ellers grå og trist julimåned hjemme i Norge.

- Hvis det er noen som har tatt turen til Spania, så er jeg ikke helt sikker på hvor fornøyde de er, for der er det ekstrem hete. Du skal like varme hvis du velger å sette deg på et fly ned dit nå, sier Teigen.

SVERIGE: Disse bildene er fra skjærgården i Tyresö utenfor Stockholm. Det grønne vannet skal ha en naturlig forklaring. Bilder fra NTB Scanpix / TT Vis mer

- Ruskete

Ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Magnus Haukeland, vil det stort sett vil bli pent den kommende uka, men noen skår i gleden må en være forberedt på.

- Det kan bli litt ruskete til tider de nærmeste dagene, sier Haukeland.

- Det ser ut som det kan komme 30 millimeter på tirsdag på Vestlandet. Spesielt Rogaland ser ut til å få 40-50 millimeter, men det ser ikke ut til å bli noe voldsomme verdier.

Troms og Finnmark behøver imidlertid ikke å være bekymret for store mengder nedbør den kommende uka.

TETT AV SAND: Luftkvaliteten har vært på faretruende nivåer i blant annet Puerto Rico de siste dagene, etter at en sandsky fra Sahara krysset Atlanteren. Foto: Ricardo ARDUENGO / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Det ser ut som Nord-Norge slipper billigst unna. Troms og Finnmark får nok minst nedbør. Finnmark vil nok ikke få mer enn 10-15 millimeter de neste dagene, sier Meteorologen.

I Tromsø og Alta ser det ut til å bli opp mot 20 grader store deler av neste uke.

Haukeland har, i likhet med Teigen, heller ikke tro på en ny varmerekord den kommende uka.

- Det blir forholdsvis greit vær. Temperaturene ser ut til å gå litt opp de neste dagene, sier han.

- Men vi får nok ikke den voldsomme varmen vi har hatt med det første.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!