Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sommeren lar vente på seg

Det blir kjølige temperaturer og mye regn i store deler av landet den kommende uka, men enkelte steder får sommervær.

REGN: Det dårlige sommerværet forsetter i store deler av landet, men i nord blir det sommerfølelse. Foto: NTB Scanpix
REGN: Det dårlige sommerværet forsetter i store deler av landet, men i nord blir det sommerfølelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De siste ukene har sommeren latt vente på seg i store deler av landet, men nordmenn som venter på finværet må smøre seg med tålmodighet.

- Kjølige temperaturer og regn er dominerende også den kommende uka, men enkelte steder får smake på sommeren, sier Isak Slettebø, vakthavende meteorolog ved StormGeo, til Dagbladet.

Kraftig lavtrykk

De siste dagene har det vært grått og trist i Sør-Norge, men det er ingen grunn til å legge vekk paraplyen ennå.

- Sør-Norge er inne i en våt periode, og det ventes et nytt lavtrykk med kjølige temperaturer og mer nedbør. Særlig morgendagen blir ruskete, og det er store muligheter for torden, sier meteorologen.

Enkelte steder i Agder og på Østlandet kan det komme nærmere 50 millimeter regn.

Nedbøren vil imidlertid bli mer bygepreget enn i forrige uke, og det vil bli store lokale forskjeller.

- Vestlandet er ikke beskyttet for det dårlige været, men den sørøstlige luftstrømmen fører til mindre nedbør og lettere skydekke lenger vest og nord i landet, forklarer Slettebø.

Full sommer i Nord-Norge

I Nord-Norge har det imidlertid vært fint vær den siste tida, og gradestokken har vist over 20 grader tidlig på morgenkvisten. Værmessig har nordlendingene nok ei god uke i vente.

- Det blir ikke fullt så varmt på vidda, men langs hele kysten fortsetter finværet de neste dagene. Det blir full sommer med varme temperaturer og skyfri himmel, sier Slettebø og legger til:

- Jeg vil anbefale nordmenn som planlegger Norgesferie denne uka å reise til Nord-Norge. Sjansen for pent vær er vesentlig større nord for Stadt og Dovre.

- Ikke normalt

Forrige uke fortalte klimavakt ved Meteorologisk institutt, Line Båserud, til Dagbladet at det ikke har vært så kalde julinetter i hovedstaden på tre år. Før 2017 må man helt tilbake 90-tallet for å finne liknende temperaturer.

Meteorolog Slettebø legger heller ikke skjul på at årets sommer er usedvanlig dårlig.

- I år har det regnet vesentlig mer enn det pleier, og temperaturene ligger langt under normalen. Juli regnes som den varmeste måneden i året, med en normaltemperatur på over 20 grader. I morgen blir det 15 i Oslo og 10 i Ålesund. Det er ikke normalt, sier han og legger til:

- Det er fortsatt håp for at sommerværet kommer i august.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!