Sommeren tilbake i sør fra tirsdag

Det flotteste sankthansværet finner du nord for Dovre. I sør får du håpe at det bare blir spredte byger.

VÅTT I SØR: Det fineste sankthansværet finner du nord for Dovre. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
VÅTT I SØR: Det fineste sankthansværet finner du nord for Dovre. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Veldig fint nord for Dovre og fare for en veldig våt St. Hansaften i sør, er de to krystallklare konklusjonene fra vakthavende ved Meteorologisk institutt, Vibeke Thyness, når hun blar gjennom ferske værdata for årets lyseste helg - for de av oss som i det hele tatt får se himmelen.

Statsmeterologen skal jobbe når sankthansbålene tennes, men hun hadde ikke reist på utendørs feiring i Oslo-området eller indre Østlandet uten en genser og regnjakke eller paraply.

Sommer i sør fra tirsdag Fra tirsdag derimot tenner hun nytt håp om 20-tallet på gradestokken og sommerlignende vær igjen i Sør-Norge.

- Og da kan sola og finværet i sør vare resten av uka, mens det blir kaldere fra Dovre og nordover. Men det ser ut som Trøndelag-fylkene og Nord-Norge slipper å overta sankthansværet i sør. De slipper med bygevær, men temperaturen i nord synker kraftig neste uke, varsler statsmeteorolog Thyness.

Hvis du vil uttelling med været siste juniuka, feirer du sankthans hvor som helst nord før Dovre og trekker sørover i begynnelsen av neste uke. Det begynner å snu på mandag.

Opp til 24 - Mange steder nord for Dovre kan komme få temperaturer mellom 22 og 24 grader sankthanskvelden. Finnmarksvidda, Nord-Trøndelag og indre strøk av Helgeland er sikrest for temperaturer over 20.  Det blir oppholdsvær og klart hele veien nord for Dovre også søndag, men maksimumstemperaturene synker drastisk ned mot 10 grader, kan Vibeke Thyness lese i sine ferske værdata.

Varmest fredag var Åfjord i Sør-Trøndelag med 24,3 grader.

- Får vi se sankthanssol noe sted i Sør-Norge ?

- Det ser bra ut på formiddagen i Sogn og Fjordane, men det er også eneste området jeg tør blinke ut. Det blir nok enkelte glimt av sol også andre steder i sør. Men rått som det er mange steder i sør med regn over store områder lørdag formiddag, vil sol utløse torden vær, som igjen utløser nye regnbyger.

18 - 20 fra søndag Maksimumstemperaturen i sør vil neppe komme over 15-16 grader lørdag, men allerede søndag stiger temperaturen til 18-20 grader i sør. Da blir det også bare spredt regn.

Agder-fylkene, Telemark, Østfold og kanskje Vestfold har best sjanse til å slippe unna med «bare» spredte regndrypp selve St. Hansaften.