DRINKMIXING: Hannele Sorenborg på Aku-Aku på Grünerløkka viser Dagbladets lesere hvordan man lager gode cocktail. Foto: Benjamin A. Ward
DRINKMIXING: Hannele Sorenborg på Aku-Aku på Grünerløkka viser Dagbladets lesere hvordan man lager gode cocktail. Foto: Benjamin A. WardVis mer

Sommerens cocktails

I sommer skal det være leskende, friskt og fruktig. Dagbladet viser deg fem drinker du fint kan lage til sommerfesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fancy drink til forrett, dessert, eller til hygge i solen, trenger ikke være noe hokus-pokus. Alt du trenger er gode ingredienser og en god shaker.
Barmanager på Aku-Aku på Grünerløkka i Oslo, Hannele Sorenborg, har vist oss hvordan du lett kan lage en vinnerdrink i sommervarmen.

- Alle kan lage gode sommercocktails, sier Sorenborg.

Som amatørbartender er det viktigste å ha en interesse for drinklaging, og det å ha det gøy mens du jobber, skal vi tro Sorenborg som har vært syv år i gamet.

- Gjør drinkmixing til en sommerhappening. Kos deg, og prøv deg frem med ulike smakskombinasjoner og ingredienser, sier hun.

For Dagbladet mixet Hannele fem gode, lette og forlokkende drinker som du også kan prøve deg på i ferien.

Oppskriftene:

Aku-aku Raspberry punch - Spennende og annerledes

AKU-AKU RASPBERRY PUNCH: Spennende og annerledes. Foto: Benjamin A. Ward
AKU-AKU RASPBERRY PUNCH: Spennende og annerledes. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

Ingredienser:
3 cl Bringebærpuré
3 cl gammel oppland Akevitt
2 cl sitrongress sirup (se egen oppskrift på sukkerlake)
2 cl sitron
Ca. 1 dl fruktig hveteøl

Alle ingredienser utenom ølet blandes i en shaker. Etter du har helt drinken i glasset, topper du den med hveteløet.
Pynt med bringebær.

Kon-Tiki Iced Tea - Sommerens iste.

Ingredienser:
3 cl rom smaksatt med te (la en pose svart te trekke i rom i cirka en time. 1 tepose til 1 flaske)
1 neve mynte
2 cl sitron
2 cl all-spice sirup (se egen oppskrift)
1 cl cointrau appelsin likør
Eplejuice

Bland og rist alle ingrediensene, utenom eplejuicen, i en shaker. Topp drinken med eplejuice etter du har helt den opp.
Tips: Denne drinken passer det fint å lage en mugge av på sommeren.

Passion Gin Fizz - Syrlig og frisk.

Ingredienser:
1 fersk pasjonsfrukt
3 cl sitron
4 cl gin
2 cl sukkerlake
1 dæsj eggehvite (ca. 1/3 av ett egg)
Soda

KON TIKI ICED TEA:: Sommerens iste Foto: Benjamin A. Ward
KON TIKI ICED TEA:: Sommerens iste Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

Bland alle ingrediensene, utenom soda, i en shaker. Etter drinken er helt opp, top med soda og pynt med mynteskudd og fersk pasjonsfrukt i skiver.

Tips: Fizz-drinker kan gjerne shakes litt lenger enn vanlig drinker for at eggehviten skal gi den riktige teksturen og skummet til drinken. Tradisjonelt sies det at bartendere shaket Gin Fizz i 12 minutter.

Pisco Sour - Ny version av klassikeren Whiskey Sour.

Ingredienser:
4 cl Pisco (Druebrennevin fra Chile)
2 cl sukkerlake
3 cl sitron
1 dæsj Angostura Bitters
1 dæsj eggehvite (ca. 1/3 av ett egg)

Bland alle ingredienser i en shaker og rist litt. Ha i isbitene og rist litt mer før du heller opp drinken. Server med sitron og cocktail-bær.
Tips: Eggehvite brukes i drinker for å få fint skum på toppen. Bruk ekte eggehvite, det er ikke anbefalt å bruke kunstig.

Aku-Aku Lemonade (Alkoholfri) — Fruktig og leskende

Ingredienser:
6 cl appelsinjuice
6 cl ananasjuice
3 cl sitron
2 cl lime
2 cl sukkerlake

PASSION GIN FIZZ: Syrlig og frisk.Foto: Benjamin A. Ward
PASSION GIN FIZZ: Syrlig og frisk.Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

Bland alle ingrediensene i en shaker. Server med rips.
Tips: Denne kan gjerne lages med 4 cl rom. Lag chilirom for en spennende vri, la da romen trekke i chili en time før servering.

Oppskrift sukkerlake
Bland like mengder vann og sukker. Kok opp under omrøring til sukkeret har smeltet.
Sukkerlake er bedre i drinker enn bare sukker, fordi sukkeret lett legger seg i bunnen av glasset.

Vil du ha smak på sukkerlaken kokes blandingen opp med ønsket ingrediens, for eksempel vaniljestang, allehåndekrydder (til all-spice-lake) eller sitrongress.

Tips og triks til drinkmixing
• Ha alt klart når du skal begynne. Da unngår du stress, og at isen smelter mens du holder på.

• Som med mat gir gode råvarer gode drinker. Har du ikke ferskpresset juice, kjøp en av god kvalitet.
• Ha gode redskaper. Du kommer langt med en ordentlig shaker og en røreskje.
• Bruk alltid ferskpresset sitron og lime. Press opp og hell på ei flaske, så har du det tilgjengelig.
• Skal du lage punsj, frys inn en stor isklump (for eksempel i en bakebolle) framfor å bruke isbiter. Da unngår du at isen smelter for fort og vanner ut drinken.
• Kos deg mens du lager drinker, gjør det til en samlende og hyggelig aktivitet.
• Isbiter i drinker er en smakssak. Vil du ikke ha isbiter, bruk frosne glass.

PISCO SOUR: Ny versjon av klassikeren Whiskey Sour. Foto: Benjamin A. Ward
PISCO SOUR: Ny versjon av klassikeren Whiskey Sour. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Aku-aku Lemonade: Fruktig og leskende. Foto: Benjamin A. Ward
Aku-aku Lemonade: Fruktig og leskende. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer