Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sommerens farligste dyr

De biter, stikker og brenner deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er sommer, sol og du ligger som en dupp i havet. Så kjenner du plutselig at noe brenner og du ser kanskje noe rødt like ved deg. Da er det brennmaneten som har avlagt et lite hyggelig besøk.

Eller, du rusler på gata, slik Dagbladet.nos journalist gjorde, når du plutselig merker at noe svir på armen. Du rekker akkurat å se at en veps har parkert sin feite bakende på armen din og etterlater et rødt merke som svir verre enn verst.

Tisset på pappas rygg

Farene er mange og slitsomme i sommervarmen. Carola ble angrepet av en norsk brennmanet, mens Michael Douglas håper sønnen Dylan slipper terapi etter at far ba sønnen om å tisse på pappas rygg etter å ha truffet på en brennmanet i sjøen.

Han kunne forsøkt med varmt vann i stedet for å utnytte sin sønn, ifølge kjente kjerringråd fra NRKs Miriam Wicklund.

Vær oppmerksom

Dersom du blir stukket av en hissig veps, skal du være oppmerksom.

- I utgangspunktet er vepsestikk veldig ubehagelig og smertefullt. Det er vanligvis ikke farlig, bortsett fra for de som er allergiske. Der hvor vepseallergi er kjent fra før, kan man prøve vaksine mot vepsegiften i en del tilfeller. Uansett skal disse pasientene utstyres med et akuttskrin, forklarer sjeflege ved Volvat, Christian Loennecken.

STIKKER: Vepsen stikker, her forsøker et eksemplar seg på Carl I Hagen. Arkivfoto: Oddmund Lunde/Dagbladet
STIKKER: Vepsen stikker, her forsøker et eksemplar seg på Carl I Hagen. Arkivfoto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer

- Det er ekstra skummelt hvis du får vepsestikk i munn eller svelg. Da skal du kontakte lege. Får du en alvorlig reaksjon som pustevansker, kvalme eller brekninger, er dette en 113-situasjon.

- Stiften Demp, som man får kjøpt på apoteket, lindrer smerte og ubehag. Man kan også smøre på hydrokortison. Dersom man føler seg dårlig, blir kvalm og besvimer så skal man kontakte lege.

Det lønner seg å fjerne brodden. Kalde omslag kan hjelpe på smerten. Det er også lurt å ta en allergitablett etter å ha blitt stukket av veps.

Fjern flåtten

Et annet insekt som vekker frykt i varmen er flått.

- Flåttbitt er vanligvis ikke farlig. 2-4 prosent av bittene regnes som farlige. Flåtten kan være infisert med en bakterie som gjør at man blir veldig dårlig. Det er viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig. Den kan fjernes ved å bruke neglene, pinsett eller en spesialpinsett man får kjøpt på apoteket. Det er ikke så farlig om noe av flåtten blir sittende igjen. Denne delen faller ut av seg selv. Man skal holde øye med bittet i 2-4 uker i etterkant. Dersom det blir rødt og infisert skal man ta kontakt med lege, for da kan man ha blitt smittet av den infiserte bakterien.

Holdes under oppsikt

Sommerens uvenner fins også i sjøen. Huggormer kan bite, men det er sjelden farlig.

image: Sommerens farligste dyr

- 10-15 prosent av de som blir bitt får en alvorlig infeksjon. Man får hevelse og smerte, man kan bli kvalm og kaste opp. Barn, eldre, svekkede og gravide er blir ofte dårligere enn andre. Det er viktig å holde den delen av kroppen som er bitt i ro. Legg på noe kaldt og prøv å holde bittstedet lavere enn hodet for å unngå at giften spres.

Dersom du er bitt, skal du holde deg i ro og kontakte lege.

- De som er bitt, skal ha legetilsyn. De skal også holdes under oppsyn i 6-8 timer etter at de har blitt bitt. De skal ikke være alene.

Når det gjelder brennmanetene, skal ikke dette være spesielt farlig, men det er ingen tvil om at manetene er plagsomme dyr.

- De fleste tåler brennmaneter, men hvis man svømmer under vann og dukker opp med en stor brennmanet på ryggen, kan man få en smertefull og alvorlig reaksjon.

Surt hjelper

- Sure oppløsninger, som for eksempel eddik, kan lindre plagene etter brennmaneter. Forsøk å fjerne trådene. Dette skal man gjøre mens man fortsatt er i vannet, forsøker du å fjerne trådene med ferskvann, kan skadene faktisk forverrs. Gni med sand og sjøvann, er Loenneckens råd.

- Varmt vann med temperatur 40 til 45 grader lindrer. Det samme gjør salven Xylocain.

På apoteket får du også kjøpt en loll-on som heter På stikk og en spray som heter Akutt. Disse to hjelper på alle typer insektstikk, brennmanetsmerter og brennesleangrep.