Sommerens værvinnere: blåbær og kantareller

Frykten er julitørke. Meterologen: - Det kommer ikke noen steder.

BRA BLÅBÆR-RAPPORTER:  Fra en tidligere somemr med blåbær i spannet, fra Nordmarka i Oslo. Illustrasjonsfoto: Espen Bratlie, Samfoto.
BRA BLÅBÆR-RAPPORTER: Fra en tidligere somemr med blåbær i spannet, fra Nordmarka i Oslo. Illustrasjonsfoto: Espen Bratlie, Samfoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sommerens jevnlige regnskurer har gitt årets kantarellsesong en svært god start.

De foreløpige rapportene gir gode utsikter for blåbærplukkerne også.

Soppentusiastenes bekymring er at det skal bli langvarige tørkeperioder framover.

I så måte kan meteorolog Aurora Stenmark hos Meteorologisk institutt berolige.

Sommerens hittil ustabile vær fortsetter, og at det kommer inn et lavtrykk over Norge lørdag.

- Det vil først og fremst gi nedbør på Østlandet. Nedbøren vil flytte seg nordover. Søndag blir det lettere vær i Agder og Telemark, mens Midt-Norge, Trøndelag og Nordland kan få regn fra søndag, sier hun til NTB.

Søndag er det også ventet ettermiddagsbyger på Vestlandet.

Her kan du sjekke været der du skal tilbringe de nærmeste dagene.

Finnerlønn for 20 pluss
Troms og Finnmark får stort sett oppholdsvær i helga. Det kan bli noen byger i indre strøk, men regionen styrer klar av det varslede lavtrykket.

Søndag, mandag og tirsdag ligger an til å bli opphold og litt sol på Sørlandet, men meteorologene venter ingen tørkeperioder den kommende uka noen steder i landet.

- Det er ikke de store sommertemperaturene nå, det blir ikke mange steder som får over 20 grader i helgen, mener Stenmark.

Kantarellenes sommer
 - Vi har fått rapporter om at kantarellsesongen er godt i gang helt fra Sørlandet og opp til Nord-Trøndelag. I Troms har det også så vidt begynt å dukke opp noen, forteller daglig leder Reidun Braathen i Norges sopp- og nyttevekstforbund til NTB.

Hun omtaler årets sesong som svært lovende, men frykter at tørkeperioder skal komme og ødelegge for landets soppsankere.

- Kantarellsesongen er jo veldig vær- og temperaturavhengig. I fjor var det lite kantareller, og de som kom, kom seint på grunn av en svært varm julimåned, sier Braathen.

Forbundet har ikke full oversikt over hvordan årets blåbærsesongen er, men de har fått gode tilbakemeldinger fra både Øst- og Vestlandet.

Tall Ship i kuling
Seilskipene i Tall Ships' Races er varslet å ankomme Kfristiansand lørdag formiddag mellom klokka 08 og 12 etter at de forlot Ålesund sist lørdag.

- På Agder-kysten vil det komme opp i vestlig kuling søndag. Vinden følger kysten nedover. Så det ser ut til at skipene får vind i seilene når de nå seiler nedover kysten og mot Kristiansand, opplyser meteorolog Stenmark.

The Tall Ships' Races er en regatta som første gang ble arrangert i 1956. Hvert år er 20 til 30 land representert med 70 til 100 skuter.

(NTB).

VÆRVINNER:  Kantarellene trives mye bedre med årets sommervær enn fjorårets. Illustrasjonsfoto:  Vegard Grøtt, NTB Scanpix.
VÆRVINNER: Kantarellene trives mye bedre med årets sommervær enn fjorårets. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer