Sommerfesten

Aldri har nordmenn gått ferien i møte med flere kroner mellom hendene: Vi får 42 milliarder kroner i feriepenger og 8,4 milliarder tilbake på skatten. Til sammen ufattelige 50 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Husholdninger med to gjennomsnittsinntekter har 50000 kroner å rutte med i ferien.

På toppen av det hele fikk vi i går gladmeldingen om ytterligere et halvt prosentpoengs rentekutt fra sentralbanken.

Det utgjør imidlertid forsvinnende lite i forhold til feriepenger og skatt. Husholdningenes nettogjeld, som påvirkes direkte av Norges Banks rentereduksjon, anslås i Statistisk sentralbyrå til 200 milliarder kroner. Et kutt på en halv prosent utgjør dermed ikke mer enn en milliard på årsbasis.

Brottsjø av milliarder

Ifølge nasjonalregnskapet var de samlede lønnsutbetalingene i 1998 på 466 milliarder kroner. Når vi fra dette beløpet trekker fjorårets feriepenger og så ganger med formelen for feriepenger, blir årets rekordbeløp over 42 milliarder kroner. Til sammenlikning var de samlede feriepenger i fjor 37,5 milliarder kroner.

Vi har altså 4,5 milliarder mer å rutte med i sommer enn vi hadde i fjor sommer.

I tillegg kommer skattepengene. I fjor fikk de fleste skattepengene sine tilbake i september, akkurat tidsnok til å dekke høstferien. I år får vi dem før sommerferien. Den 18. og 21. juni legges skatteoppgjøret ut i landets kommuner. 1,9 millioner nordmenn får penger tilbake, i gjennomsnitt 5900 kroner. Nettoutbetalingen fra skattemyndighetene blir da på 8,4 milliarder kroner. 434000 nordmenn får i gjennomsnitt 6450 kroner i restskatt.

Årets juni-lønnsslipper er fetere enn noen gang tidligere og gir betydelig mer i lommeboka enn i den måneden vi handler mest - desember. Skattefritaket på feriepengene gjør at vi til sammen har 12- 13 milliarder kroner mer enn i en normalmåned. Med skattekronene på toppen har vi i sommer 20 milliarder kroner mer enn i en normalmåned. Det vil si om lag 9000- 10000 per yrkesaktiv.

Tar det med fatning

Forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk Sentralbyå tar summene med stor fatning.

- Folk vet at de får feriepenger på denne tida. De aller fleste vet også at de ikke må betale skatt av feriepengene. Vi har innrettet oss slik fordi folk skal ha mer å rutte med i ferien.

- At folk får skatt tilbake tidligere, behøver ikke påvirke det samlede forbruket, men kan framskynde kjøpene. Hvis møbelprodusentene tidligere har basert seg på et godt høstsalg, bør de kanskje kjenne sin besøkelsestid. Ellers drikker kanskje noen pengene opp i sommervarmen.

Cappelen viser til at feriene nå er mer spredt ut over året. Han mener derfor det er viktig å holde av feriepenger, hvis man har planlagt høstferie og er vant med at skattepengene finansierer denne.

Forskningssjefen tror imidlertid både folk og bedrifter tilpasser seg denne utporsjoneringen av kjøpekraft. Han minner om at rentenivået - til tross for gårsdagens kutt, fortsatt er høyere enn i nabolandene. Dessuten regner han med at temperaturen i norsk økonomi vil bli lavere i høst.