Sommerfugler, padder og bier: - Derfor er det så få av dem i sommer

Stor nedgang i antall sommerfuglarter, samtidig som insektenes fiender blir paddeflate på norske motorveier.

FRAVÆRENDE SKJØNNHET:  Den lille blåvingede lakrismjeltsommerfuglen levde kun på helt spesielle steder der det vokste lakrismjelt innerst i Oslofjorden. Her et bilde tatt på Ostøya i Oslofjorden før den forsvant. Foto: Ove Bergersen / NN / Samfoto
FRAVÆRENDE SKJØNNHET: Den lille blåvingede lakrismjeltsommerfuglen levde kun på helt spesielle steder der det vokste lakrismjelt innerst i Oslofjorden. Her et bilde tatt på Ostøya i Oslofjorden før den forsvant. Foto: Ove Bergersen / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da entomolog Lars Ove Hansen fra Drammen begynte å interessere seg for sommerfugler var keiserkåpe et sjeldent funn, mens den blåvingede lakrismjelten trivdes innerst i Oslofjorden.

Nå er mye snudd på hodet i sommerfugl-Norge.

Stor omveltning i sommerfuglverdenen De omkring 100 dagsommerfuglene som finnes i norsk fauna truer med å bli langt færre, i og med at flere titalls arter har gått kraftig tilbake.

- Mange arter sliter som følge av bygging og endret næringsinnhold i jorda. Lakrismjeltblåvingen, som trivdes i Asker- og bærumsområdet, er nå helt borte, mens generalister som keiserkåpa har blitt et vanlig syn, sier Hansen som til daglig jobber ved Naturhistorisk Museum.

Han forteller at lakrismjeltsommerfuglen og mange andre sommerfugler som er avhengige av enkeltplanter har slitt med å takle omveltningene i den norske faunaen.

Truet av kunstgjødsel Dette samtidig som såkalte neslesommerfugler, som legger larvene sine på brennesler, er tallrike.

- Kunstgjødselen forandret mye og tilførte næring til tradisjonelt næringsfattige jordsmonn. Dette gjorde igjen at mange planter som enkelte arter var avhengige av har forsvunnet i deler av landet, sier Hansen om en av årsakene til at mange arter forsvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer