Sommerhotell og leirskole på Østre Bolærne

Sommerhotell, store gjestebrygger og leirskole hele året vil prege Østre Bolærne når Vestfold fylkeskommune har overtatt de ettertraktede øyene i Oslofjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi mangler ikke planer, men detaljene er på ingen måte fastlagt, sier fylkesordfører Anne Rygh Pedersen til NTB.

Hun understreker at konsulentselskapet som har jobbet med Østre Bolærne som prosjekt, har konkludert med at det ikke skal gjøres kostbare investeringer.

- Den store mannskapsforlegningen er ganske ny og meget solid. Den er bygget i stein og vil ikke gjennomgå store forandringer. Den er beregnet på vernepliktig ungdom og er lite egnet som luksushotell for seminarer og lignende arrangementer, sier Rygh Pedersen.

Sommerhotell

Hun mener at bygningen er godt egnet til et sommerhotell blant annet beregnet på båtfolk.

- Vi vil utvide bryggene og skape en stor båthavn med langt bedre tilgjengelighet. I tillegg vil vi sette opp ruter med egen båt for at stedet kan oppleves også av folk som ikke har sin egen farkost.

Fylkesordføreren sier hun naturlig nok er mest opptatt av folk i eget fylke, men mener stedet er ypperlig egnet også for båtfolk og andre som kommer fra Oslo og Østfold. Øyene ligger sentralt i Oslofjorden og bare 12-13 nautiske mil fra kysten av Østfold.

Leirskoler

Rygh Pedersen sier at den største utfordringen blir å finne grunnlag for drift også i vinterhalvåret. Hun har hatt mange henvendelser fra skoler som vil benytte bygningen til leirskole.

- De fleste norske leirskoler ligger i fjellheimen. Det er mange som etterlyser alternativer ved kysten, sier Rygh Pedersen.

- Vi har hatt kontakt med Redningsselskapet og en del andre frivillige organisasjoner som ønsker å bruke stedet, ja selv folkehøyskoler har meldt sin interesse for å satse på maritime fag på Østre Bolærne, sier Rygh Pedersen.

Hun er klar på at det ikke er noen åpenbar fylkeskommunal oppgave å drive sommerhotell på Østre Bolærne, men sier outsourcing i dette tilfelle ikke representerer noe politisk problem.

- Svært mange har henvendt seg til oss med forespørsel om å få etablere virksomhet på Østre Bolærne, sier fylkesordføreren.

Funksjonshemmede

En jublende glad Frederic Hauge i Bellona ringer uoppfordret fra sin base camp i Ølen og sier til NTB at det vil være kø av interesserte som ønsker å bruke øyene.

Derfor vil Hauge slå et slag for at funksjonshemmede får et tilbud på Østre Bolærne.

- Det er sjelden å se et sted som er så godt egnet for rullestolbrukere, og i tillegg ligger det midt i Oslofjorden, sier Hauge.

Bellona har i flere år engasjert seg for at Østre Bolærne skal bevares for allmennheten.

(®NTB)