Sommerjobb: Kriminell i Norge

Den norske vinningskriminaliteten er blitt sesongbetont. Flere politidistrikter opplever at kriminalitet som begås av folk fratidligere østblokkland, øker kraftig om sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvidelsen av EU for vel et år siden gjorde at Norge måtte slette lister over 600 uønskede vanekriminelle fra de baltiske landene. Noen av konsekvensene er: h

• Fredag 22. juli: Væpnet ran i Fokus Bank på Karl Johan. To menn fra Estland er pågrepet. 

• Mandag 25 juli: To polakker blir pågrepet og siktet for grovt ran etter at de brøt seg inn i hjemmet til en kvinne (56) i Eidsborg i Tokke og truet til seg sølvtøy, smykker og andre verdier med en pistol.

• Denne uka: Politiet går ut med bilde av to utenlandske kvinner som jages av politiet etter at flere eldre kvinner er utsatt for tyverier i sentrum av Trondheim de siste ukene.

I Skien går politiet ut med bilde av to østeuropeere som har montert skimming-utstyr på minibanker.

Organisert 
- Vi har mange saker der kriminelle fra østersjølandene er involvert, sier fungerende leder ved seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Øyivind Nordgaren. 

- Det kan være små tilfeller, som minibank- eller butikkran, men likevel er nok dette organisert til en viss grad, sier Nordgaren.

Politiet har nå avhørt de to mennene fra Estland som er siktet for ranet av Fokus Bank fredag. 

- Men de avslører veldig lite om nettverket rundt seg, sier Nordgaren. 

- Jeg kan ikke gi noen tall, men vi har en oppfatning av at det er en eksplosjon av meldinger om østeuropeere som snoker rundt i boligstrøk, og vi har hatt veldig mange tyverier i juli både fra boliger og bedrifter. Erfaringen tilsier at her har vi fått noen nye spillere inn på arenaen, sier politioverbetjent Håkon Grøttland ved Drammen politistasjon. 

- Økende problem

Politiet i Drammen har sett at meldingene om tyverier gjerne øker i sommerhalvåret. 

- Men sommeren i år har vært spesiell, sier Grøttland. Konstituert politimester i Vestfold politidistrikt, Benedicte Bjørnland, sier at kriminalitet som begås av folk fra tidligere østblokkland, er et økende problem. 

- Kriminaliteten er sesongbetont, sier Bjørnland.

Vestfold har vært mye plaget av lommetyver. Tre utenlandske kvinner ble arrestert i Oslo tidligere i sommer etter å ha raidet flere byer, blant annet Bergen, Kristiansand og Horten.

Raider butikker  

- Etter at flere dagligvarehandler har begynt å selge videospillere, tver og liknende, har disse butikkene tiltrukket seg flere av de organiserte grupperingene fra den tidligere østblokken. Det er nytt i år, sier sikkerhetsansvarlig Thor Martin Bjerke i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon. 

- De kjører ofte to biler sammen, og mellom fire og seks personer kommer inn og raider butikken, sier Bjerke.

Han mener de kriminelle bandene opererer på en måte som gjør det vanskelig for politiet å holde oversikten. 

- Mange av disse grupperingene kjører langs de store hovedveiene, gjerne langs kysten, og jobber fra morgen til kveld. Gjør de fire tyverier, blir disse gjerne anmeldt til fire forskjellige politistasjoner uten at politiet ser helheten, sier Bjerke.

Full etterlysning 

Politiet er nå raskere til å offentliggjøre bilder av utenlandske kriminelle som farter fra by til by. Dette har skjedd i en rekke tilfeller i sommer. Målet er å få til en rask pågripelse av de ubudne sommergjestene, enten de fyker rundt som lommetyver, ranere, minibanksvindlere eller båttyver.

De har reist videre like fort som etterforskerne i et politidistrikt er i gang. 

- Politiet skal være problem- og løsningsorientert. Samarbeid og kommunikasjon er sentralt. Ikke minst er det viktig i denne typen kriminalitet, sier politiinspektør Torstein Holand i Politidirektoratet til Dagbladet.

EU-problem 

Norsk politi fikk umiddelbart problemer med gjenger av kriminelle fra Baltikum da de baltiske landene ble med i EU 1. mai 2004. Norsk politi hadde et register over kriminelle som hadde sonet straff og var erklært uønsket i Norge. Ordningen opphørte da de baltiske landene ble med i EU. Norsk politi alene måtte stryke navnene på 600 uønskede personer, og tilsvarende har skjedd med lister over kriminelle i andre europeiske land. 

- Vi kan ikke lenger bruke listene over uønskede borgere i Norge fordi flere av de kriminelles hjemland er blitt medlemmer i EU, sier Petter Dyhre, sjef for internasjonal avdeling i Nye Kripos. 

- Det er fordeler med å innlemme de nye landene, og det er ulemper. Det gir oss muligheter til nærere politisamarbeid med de nye medlemslandene, men det setter oss tilbake i forhold til å holde uønskede kriminelle utenfor våre grenser, sier Dyhre.

Naive Norge?  

- Er Norge et spesielt yndet land for utenlandske kriminelle på sommerturné? 

- Dette er et internasjonalt fenomen. Det er ikke belegg for å si at Norge er mer utsatt enn andre land, sier politiinspektør Holand.

Fungerende leder ved seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Øyivind Nordgaren, er ikke enig. 

- De opererer gjerne i Sverige eller Norge. Vi omtales jo gjerne som rike land ute i Europa. Så langt i sommer har ikke Nye Kripos satt i gang noen samordnet etterforskning av forbrytelsene.

PÅGREPET: To menn fra Estland er pågrepet for ranet av Fokus Bank på Karl Johan 22. juli.