Sommerkjeft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Både den franske og den italienske venstresida har dårlige dager: Skrale meningsmålinger gjør det tungt å gå framover, og misnøye med partiledelsen fører til syrlige angrep innenfra. De franske sosialistene hadde kranglet høylytt en stund da partileder Martine Aubry nylig vakte oppsikt ved å sende et brev til en kritisk partifelle og be ham holde kjeft – eller skifte parti. Diskusjonen har vokst, og ble toppet av den allestedsnærværende filosofen Bernard-Henri Levy på søndag: I et intervju med avisa Le journal de dimanche, mente BHL, som han kalles, at saken er klar: Sosialistpartiet må legges ned. De er dødsdømte – nei, de er allerede døde, og liket stinker, kunne en sommeropplagt BHL fortelle. «Ingen, eller nesten ingen, tør å si det. Men alle, eller nesten alle, vet det.» Mange avfeier den flamboyante intellektuelle med de oppkneppede hvite skjortene og de dyre klokkene umiddelbart – de som er enige med en leser på nettet, som lurte på «når BHL skal legge ned seg selv». Lévy har pisket venstresiden så mye de siste åra, ikke minst i forbindelse med holdningen til islam, at man kan lure på om det kan være noe kraft igjen. Men han har en lang venstrehistorie, fra Mitterrands dager og fram til han var rådgiver for Ségolène Royal under valgkampen mot Sarkozy – derfor gjør det vondt når han feller en så grusom dom.

Et av Levys ankepunkter er partiets navn – han mener tida er overmoden for å bytte ut «sosialist»-prefikset. I Italia har venstrepartiene skiftet navn og ledere flere ganger de siste åra, uten at det har stanset interne stridigheter. De blusser opp igjen nå som det største opposisjonspartiet i landet, det demokratiske partiet, skal velge ny frontfigur. For hvem har karisma nok til å slå Silvio Berlusconi?

Beppe Grillo er en kjent figur i Italia – han er en populær komiker, han skriver landets mest leste blogg, og han er knallhard politisk aktivist. For to år siden fikk han italienere til å fylle piazzaer over hele landet for å markere «Vaffanculo Day» – «dra til helvete-dagen», der han ba politikerne om å komme seg vekk, alle som en, i protest mot vanvittige politikerprivilegier og manglende respekt for landets lover.

Som Lévy mener Grillo at venstresidens hovedparti praktisk talt er dødt, men Grillo tar ansvar selv: Han vil ta over ledelsen av partiet.

Grillo har møtt stengte dører hittil: «Det er ikke mulig å registrere Grillo på det Demokratiske partiets lister, fordi han inspirerer en politisk bevegelse som er fiendtlig innstilt til partiet», het det i en partiuttalelse. Partiledelsen er redd for at hele ledervalgkampen skal bli et sirkus, med Grillo som hovedperson i manesjen.

Men mange velgere har sympati for Grillos politiske prosjekt. De mener den kompromissløse stilen er det som kreves i kampen mot Silvio Berlusconi, som i stadig større grad ser ut til å gjøre akkurat som han vil. Den kritikken rammer Sarkozy også, om enn i litt mindre pikante varianter: Begge de to statslederne legger seg til en stadig mer eneveldig stil, mens opposisjonen slår seg selv i hodet. «Sosialistene trenger en lang ferie», sa den grønne politikeren Daniel Cohn-Bendit sarkastisk i et intervju i går. Kanskje et klarere politisk prosjekt vil materialisere seg når det blir litt kjøligere.