Ved Sykehuset Østfold Kalnes venter de rekordmåned for fødsler i juli, med 307 estimerte fødende. Turnusen i forkant av sommeren har imidlertid mange udekkede vakter og ligger an til å bli travel.
- Vi er det eneste fødestedet som har økende fødselstall. Det er estimert «all time high» i juli, sier hovedtillitsvalgt Anita Lyngholm til Dagbladet.
Våren har vært svært travel, med en strøm av meldinger om ledige vakter, forteller hun.
- Innimellom flere meldinger per dag. Tilbakemeldingen er at mange opplever det som belastende og at det skaper en bekymring for de som skal på disse vaktene.

Den hullete sommerturnusen gjør ikke situasjonen noe bedre.
- Medlemmene våre er bekymret for sommerturnusen og ser for seg en tøff sommer, sier Lyngholm, og legger til at de ansatte alltid strekker seg langt for pasientene.

Smertehylet på badegulvet: - «Babyen min»
- Veldig utfordrende
Også ved St. Olavs Hospital i Trondheim er det bekymring.
- Det har generelt vært mer utfordrende å få tak i nok vikarer i år. Mange avdelinger har vært nødt til å benytte seg av avtale om utvidet arbeidstid for å få dekket opp noen av hullene i turnus. Ved noen avdelinger er det veldig utfordrende, forteller foretakstillitsvalgt Maiken Isachsen-Hagen.

Vikarmangelen har bare blitt verre de siste åra, mener hun.
- Det skyldes for eksempel at kommuner i nærheten av oss tilbyr faste stillinger til nyutdannede sykepleiere. Og når de ikke får det på sykehuset, så frister det mer å gå dit hvor du er sikret jobb videre, samt høyere lønn og bonus om sommeren, sier Isachsen-Hagen.
Ved St. Olavs har også det nye journalsystemet Helseplattformen ført til en rekke problemer, etter at det ble innført mot slutten av fjoråret.
Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag slo i en rapport tidligere i år fast at journalsystemet har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen.
- Det gir oss fortsatt utfordringer, og det er ingen tvil om at det blir en ekstra belastning i år. Jeg er bekymret for sommeren.

Vikarkrise: - Rovdrift
- Aller, aller verste
Ifølge leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) ble sommeren i fjor beskrevet som en av de verste.
- Sommeren i fjor ble beskrevet som den aller, aller verste med tanke på pasientsikkerhet, fordi det var mangel på rett kompetanse. Det er egentlig det samme i år - problemer med å få tak i vikarer og vikarer som har den kompetansen som er nødvendig.
I fjor endte sommeren med at det fra flere steder ble sendt varsel til fylkeslege og statsforvalter, ifølge NSF-lederen.
- Det dreide seg om mangel på folk, og mangel på folk med riktig kompetanse, som har ført til pasientskade eller risiko for det.

- Viser forskjellen
Problemer med å få tak i vikarer, fører til at for eksempel skoleelever med behov for sommerjobb fyller stillinger som egentlig burde vært besatt av en kvalifisert person, sier Sverresdatter Larsen.
Hun trekker fram en hendelse fra i fjor, hvor en pasient trengte hjelp til det som beskrives som en enkel oppgave. En ungdom uten formell kompetanse ble satt til å gjøre det, og da pasienten fikk symptomer på hjerneslag ble ikke disse plukket opp.
- Det er klart at dette ikke er ungdommen sin skyld, men det viser at det er en forskjell, sier Sverresdatter Larsen.
For å sikre tilstrekkelig og kvalifisert kompetanse, tilbyr NSF sommerferieavtale til arbeidsgiverne. Avtalen går ut på å for eksempel tilby høyere betaling for å ta en ledig vakt.
- Til sjuende og sist er det arbeidsgivers ansvar å sikre at det er forsvarlig bemanning. Sommerferien kommer hvert år, og tiltakene bør gjøres hele året, ved å beholde sykepleiere og rekruttere nye, sier Sverresdatter Larsen.

Ufør? Vær ekstra obs på dette
- Taper kampen
Leder Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet NSF mener det offentlige nå taper kampen om fagfolkene, og at situasjonen er et resultat av økt tilrettelegging for private aktører.
- Kostnader for vikarer eksploderer i foretakene og tar store jafs av helsebudsjettene. Vi bruker milliarder på innleie av jordmødre og andre fagfolk. Å helle vann i ei bøtte som lekker som ei sil er misbruk av våre felles skattekroner.

Hun mener budsjett er styrende, og ikke den medisinske fagligheten.
- Foretakene har får dårlig fokus på helsefremmende arbeidsvilkår for helsepersonell, og sykefraværet er oppe i 20 prosent på flere av landets fødeavdelinger.
- Vi bruker uten å blunke 37 milliarder på en tunnel for å spare tolv minutter reisetid, men noen milliarder på veien for et bedre fødetilbud sitter svært langt inne, legger hun til.
Avhengig av ekstraarbeid
Avdelingssjef Åse Kari Kringlåk ved kvinneklinikken ved Sykehuset Østfold sier at det alltid er en utfordring å sikre nok bemanning i sommermånedene, samtidig som ferien skal avvikles.
- Det medfører også riktighet at vi har lagt bak oss en travel vår med formidabel innsats av våre egne ansatte for å sikre forsvarlig bemanning.
Vikarer sykehuset har engasjert i vår, vil fortsette utover sommeren, sier hun.
- Vi er dessverre avhengig av at egne ansatte jobber utover egen stillingsprosent. Det har vært dialog med tillitsvalgte om avtale om utvidet overtid. Dette er noe vi må inngå med den enkelte jordmor.
Det er også inngått avtaler om ekstra honorering for ekstravakter i sommerferieperioden. Sykehuset jobber tett med tillitsvalgte, vernetjeneste, og medarbeidere for å sikre en forsvarlig bemanning, og samtidig ivareta de ansatte, forteller hun.
- Vi kan trygge de fødende som kommer til Sykehuset Østfold i sommer at de vil bli tatt godt imot og ivaretatt under fødselen og gjennom hele oppholdet, sier Kringlåk.

Pandemiens pris: - Skrikende mangel
- Økt konkurranse
Også HR-direktør Heidi Magnussen ved St. Olavs Hospital, kjenner seg igjen i beskrivelsen av at det er vanskelig å få tak i sommervikarer.
- I likhet med resten av helsetjenesten, opplever vi at tilgangen på personell er begrenset og at det er økt konkurranse om helsepersonellet.
Planlegging av sommerferieavviklingen startet tidlig i klinikkene, og dialogen med organisasjonene om behovet for å inngå avtaler om utvidet arbeidstid er god, forteller hun.
- Det er likevel krevende å avvikle ferie for alle ansatte i løpet av en tomåneders periode, og vi er sårbare for eksempel ved høyt sykefravær, sier Magnussen.