TJUKKE: En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at innen 2030 vil så mange som 76 prosent av den mannlige norske befolkningen være klassifisert som overvektig. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
TJUKKE: En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at innen 2030 vil så mange som 76 prosent av den mannlige norske befolkningen være klassifisert som overvektig. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.Vis mer

Sommerkroppens tid er forbi: Om 15 år er norske menn blant verdens tjukkeste

76 prosent vil være overvektige, ifølge WHO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager er turstier og treningsstudioer breddfulle av unge og gamle nordmenn som skal få kroppen i presentabel skikk til sommervarmen kommer for alvor.

Det kan derimot se ut til at den norske befolkningen vil få stadig større problemer med å holde sommerkroppen ved like.

En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at innen 2030 vil så mange som 76 prosent av den mannlige norske befolkningen være klassifisert som overvektige eller med fedmeproblemer. 

Klar trend Tallene, som i beste fall er bekymringsverdige, blir lagt presentert på Den europeiske fedmekongressen i Praha, som startet i dag.

Definisjonen på hvorvidt en person er overvektig, regnes ut av en formel som dekker vekt og høyde. Denne gir et tall, en BMI, og dersom dette tallet er mellom 25 og 29,9 blir man klassifisert som overvektig. 

BMI mellom 30 og 40 kommer i kategorien «fedme», over 40 er «sykelig fedme».

Ifølge den engelske avisa The Guardian er det mange andre land som også sliter med økende fedme i befolkningen. Noen av disse er Hellas, Spania, Østerrike, Tsjekkia og Sverige.

11.-plass
Forskerne som har satt sammen WHO-rapporten sier også at det ikke ser ut til at økningen i overvektige kommer til å flate ut.

- Selv om dette bare er en foreløpig undersøkelse, og at tallene dermed må tas med en liten klype salt, kommer den med to klare beskjeder. For det første at landene må gjøre data lettere tilgjengelig for oss, og for det andre at det må gjøres langt mer for å bekjempe fedme, sier João Breda ved WHOs kontor i København.

Norge er likevel ikke spådd å være verst i klassen. Der troner Usbekistan hvor det er ventet at så mange som 90 prosent av den mannlige befolkningen vil være overvektige. Hakk i hæl følger Irland, Island, Latvia, Malta, Estland, Spania, Tsjekkia, Polen, Hellas og så Norge på en 11.-plass.

Det ser derimot ut til at norske kvinner kommer til å klare seg noe bedre.

I Belgia er det ventet at 89 prosent av kvinnene vil være overvektige, mens Bulgaria, Irland, Østerrike, Island, Latvia og Tyrkia følger på de neste bunnplassene. Norge er ikke på «bunn 15».

Samme som i 2008
Professor Kristian Midthjell, som har ledet den mest omfattende helseundersøkelsen noen gang i Norge, er ikke overrasket over de nye fedmetallene.

- Overvekt- og fedmeprosenten på 76 for menn er den samme vi registrerte i den store Nord-Trøndelag-undersøkelsen mellom 2006 og 2008, sier Midthjell til Dagbladet.

Han tar et par forbehold i den direkte sammenligningen med de sju år gamle tallene fra Nord-Trøndelag og de ferske fra WHO.
WHO-tallene, slik han har sett dem, har ingen differensiering i alder. Professor Midthjells erfaring er at overvekt først blir markant i aldersgrupper over 20 år.

Og det går ikke klart fram om de som er med i undersøkelsen kloden rundt, har oppgitt tallene selv eller om de er målt og veiet.

- I Nord-Trøndelag ble alle målt og veiet. Da blir tallene korrekte. Andre undersøkelser er basert på hva folk selv opplyser. Da blir gjerne tallene for «snille», understreker Midthjell.

Vekt mot høyde
Som eksempel på hvordan BMI-indeksen slår ut, regner NTNU-professoren ut disse kilo-eksemplene for en mann på 181 centimeter:

• Fra 25, overvekt: 81,9 kilo

• Fra 30, fedme: 97,2 kilo

• Fra 40, sykelig fedme: 144,8 kilo

- Faren for diabetes 2 og andre sykdomsplager øker med overvekt. Tallene fra Nord-Trøndelag, som skal være representative for en tradisjonell norsk befolkning, viser likevel at det er «veldig liten» helserisiko på 27 i BMI, som er midt på skalaen for overvekt, sier Midthjell.

Diskutabel BMI
Han peker på at det er en faglig diskusjon om det er riktig å bruke den samme BMI-skalaen til å sammenligne vekt og helse over hele kloden.

- Med trening og bedre kosthold vil en svært overvektig person på våre breddegrader raskt forbedre seg på BMI-indeksen. Derimot vil en person som bare er litt overvektig stå på stedet hvil på denne statistikken med trening og sunnere kost. De går ikke så mye ned i vekt, men muskler erstatter fett. Og det er jo bra, påpeker professor Kristian Midthjell ved NTNU.