Sommersol i sør, regn i nord

Mens folk i Sør-Norge har blitt velsignet med sol og varme den siste måneden, har Nord-Norge og særlig nordlige del av Nordland opplevd en kaldere og våtere juli måned enn normalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Noen kjempesommer har vi ikke hatt, heller ikke her i Sør-Norge. Jeg vil kalle den ganske normal, sier konsulent Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutts klimaavdeling.

Han vil ikke være helt med på at juli har vært så fantastisk på Sør- og Østlandet som mange vil ha det til, men medgir likevel:

- Vi har hatt mye sol i den sørlige delen av landet i sommer, det er klart.

Samtidig understreker han at vi alltid husker best været fra den siste uken og den har jo vært topp her sør.

- I forhold til i fjor så har vi selvfølgelig hatt en fin juli i sør, men går vi to år tilbake, så har sommeren i år vært elendig i forhold. Men da må ikke glemme at 1997 var tidenes sommer når det gjelder varme, sier Kristiansen.

Ifølge DNMI lå middeltemperaturen i juli rundt 1 grad over normalen i hele Sør-Norge og helt opp til Nord-Trøndelag. I områdene rundt Fagernes var temperaturen gjennomsnittlig rundt 2 grader over normalen, mens Nordland hadde rundt 1 grad under.

Varmrekord i nord

Selv om varmen har skyllet inn over den sørlige delen av landet den siste måneden, er det Finnmark som kan skilte med høyeste julitemperatur. I Banak i Finnmark ble det målt 31,4 grader både den 15. og 17. juli,

Den varmeste tropenatten ble ogå målt i Nord-Norge. Oteren i Troms målte en minimumstemperatur på 22,0 grader natt til 16. juli. Dette er den varmeste tropenatten som noen gang er registrert i Troms fylke, ifølge Storm Weather Center.

Omtrent samtidig, natt til 17. juli, ble det målt minus 0,9 grader på Finse. Og det er den kaldeste julinatten som er registrert i år, ifølge DNMI.

Dette er ikke ekstremt, selv om det er forholdsvis sjelden at man har såpass lave temperaturer i juli, selv på høyfjellet.

Magnor og Nesbyen

Magnor, sør for Flisa, er det stedet i landet som har hatt flest varme julidager. I 29 av månedens 31 dager så var gjennomsnittstemperaturen på Magnor 20 grader eller mer.

Når det gjelder dagtemperaturer på 25 grader topper fortsatt Nesbyen med 12 slik dager i juli.

Nedbørsrekorder

Trøndelag, Nordland og Troms har hatt uvanlig mye regn i juli. I Tromsø der det har vært værmålinger helt siden 1867, ble det satt nedbørsrekord både når det gjelder døgn og måned. I hele juli hadde Tromsø 175 millimeter nedbør. Den forrige rekorden var fra 1989 med 143 millimeter, mens normalt for måneden er 77 millimeter.

Og ikke bare hadde Tromsø 25 nedbørsdøgn i juli. Juli var også kaldere enn normalt med en gjennomsnittstemperatur på 10,0 grader. Det er 0,9 under normalen.

Men det er ikke bare den nordlige delen av landet som har hatt nedbørsrekord. 15. juli ble det også satt nedbørsrekord i Bærum. Da ble det målt 76 millimeter nedbør ved nedbørstasjonen på Gjettum brannstasjon. Aldri tidligere er det målt mer nedbør på ett døgn i området Oslo/Akershus i juli.

(NTB)