Sommertemperaturene smeltet nysnøen, og Aud fikk flom i kjelleren: - Det er ikke rett

Hvorfor blir det vårflom i oktober? Klimapodden dro til Skjåk for å finne svar.

SKJÅK ( Dagbladet): Om morgenen sist søndag, 14. oktober, var Aud Hove i bilen på vei hjem fra et bryllup på Dombås. Hove er fylkesvaraordfører i Oppland for Senterpartiet, og bor i et flatt boligområde på Bismo i Skjåk.

Noen hundre meter bortenfor renner normalt elva Otta nedover langs dalbunnen, men sist søndag ble det plutselig annerledes.

- Jeg fikk en telefon fra naboen som spurte om jeg visste hvordan det så ut hjemme hos meg, forteller hun.

- Og jeg visste at dattera mi hadde hatt fest, så jeg hadde litt bange anelser, men det var jo verre enn som så. Da var vannet allerede på vei inn, og vi skjønte hvor alvorlig det kunne bli.

ALT MÅ UT: Aud Hove, fylkesordfører i Oppland, var blant dem som fikk huset full av vann i Skjåk sist helg. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
ALT MÅ UT: Aud Hove, fylkesordfører i Oppland, var blant dem som fikk huset full av vann i Skjåk sist helg. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Bare å rive ut alt

Noen timer seinere var kjellerleiligheten hjemme hos Hove full av vann. Vaskemaskina, møbler og kjøleskapet lå og fløyt i knedypt vann.

- Her er det bare å rive ut alt som er, sier hun to dager etterpå, mens hun viser Dagbladet skadene vannet har gjort.

Overalt ellers i bygda opplevde de det samme, og mange har det langt vanskeligere enn Hove.

- Jeg har tross alt en første etasje jeg kan bo i, sier hun.

Vårflom i oktober

Da nysnøen kom til området for to uker siden, var Hove sikker på at den ville bli liggende. Det skjedde ikke.

- Lørdag var som en sommernatt. 19 grader, og varm vind. Vi snakket om det da, at dette var ikke rett. Det er midten av oktober, og det er slikt vær, sier Hove

Da Dagbladet var i Skjåk denne uka for å spille inn en episode av Klimapodden, om flom, været og klimaendringer, var opprydningsarbeidet etter forrige helgs flom i full gang - i bolighus, på arbeidsplasser og langs veiene. Flommen kom uventet på alle.

Nysnø i fjellet kombinert med nedbør og at temperaturen plutselig krøp opp mot 20 grader, gjorde at bygda fikk en vårflom midt i oktober.

Også på Vestlandet, der nedbørsmengdene var større, gjorde flommen store skader.

Det begynner etterhvert å bli et kjent syn i Norge. I 2017 ble bygda Utvik i Nordfjord nesten vasket på fjorden etter at enorme mengder regn ramlet ned iløpet av noen få morgentimer. Året før fikk Sørlandet ekstremregn, og i 2016 ble Asker og Bærum satt under vann etter et voldsomt regnskyll.

Forsikringsbransjen melder at utbetalingene for flomskader har skutt i været siden 2011. Samtidig sier klimaforskerne at dette er noe vi må regne med å få mer av i årene som kommer.

Regnflommer, som kommer brått, dramatisk og med lite forvarsel, er blant de alvorligste konsekvensene Norge må være forberedt på som følge av klimaendringene.

Er vi forberedt? Og hva kan vi gjøre?

Sjekk ut denne ukas bonusepisode av Klimapodden, der vi tar med oss gummistøvler og leter etter svar i flomrammede Skjåk.