Sommertid øker risikoen for blodpropp i hjertet

Tør du stille klokka i natt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er ikke uten fare man stiller klokka en time fram natt til søndag. Antall blodpropper i hjertet stiger ifølge svenske forskere med 4 prosent ved overgangen til sommertid.

Antall blodpropper stiger fordi kroppen stresses, forklarer Rickard Ljung ved Karolinska Institutet, en av legene som står bak undersøkelsen.

- Den økte risikoen for akutt hjertesykdom er liten, men ikke desto mindre tyder det på at søvntap og forstyrrelse av døgnrytmen når klokka stilles en time fram, kan påvirke hjertet negativt, sier han til Upsala Nya Tidning.

Forskernes funn er presentert i tidsskriftet Sleep Medicine.

Ifølge overlege Christian Top-Pedersen ved hjertemedisinsk avdeling på Gentofte Hospital i Danmark ser man noe av det samme ved jordskjelv.

- Hvis man stresser befolkningen, ser man flere hjerteanfall. Man ser det også når den første snøen faller, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Det er også flere trafikkulykker når søvnige mennesker kjører til arbeidet første arbeidsdag etter overgangen til sommertid, ifølge Top-Pedersen.

Overgangen til vintertid i oktober er annerledes. Risikoen for akutt hjertesykdom går da ned fordi folk får en ekstra time med søvn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer