Sommerturister i nord blåser vekk

NORDKAPP/BODØ (Dagbladet): Nord-Norge blåser bokstavelig talt i turistene. Juli var rekordille. August startet med at to campingvogner blåste av veien ved Nordkapp. Et barn pådro seg kuttskader og en voksen fikk sjokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europavei 69 fra Honningsvåg opp til Nordkapp-platået var en potensiell dødsfelle i gårsdagens enorme vindkast. Til alt hell slapp turistene fra Finland og Tyskland fra det uten men da to campingvogner ble feid av veien.

Orkan

Men et tysk barn pådro seg kuttskader, og en voksen fikk sjokk, da bilen og campingvogna ble feid i hver sine retninger en knapp kilometer sør for verdens nordligste fastlandspunkt.

Statsmeteorolog Olav Erikstad ved Vervarslinga for Nord-Norge bekrefter at voldsomme krefter er i sving:

- Ved Fruholmen fyr øst for Nordkapp målte vi vestlig liten storm, 43 knop, med orkan i kastene. Jeg nevner også at vi på en fjelltopp ved Banak flyplass i Lakselv målte orkan, 65 knop.

- Er ikke det uvanlig?

- Så mye vind og så kraftig lavtrykk er svært uvanlig på sommeren, ja. Vinterstid skjer det fra tid til annen, sier Erikstad. Som i går sendte ut stormvarsel for kyststrekningen Andenes- Vardø.

I juli var det først og fremst regnet som gjaldt. Ti bygder i Finnmark fikk den mest nedbørsrike juli som noen gang er registrert. Blant dem er Alta, Kautokeino, Fruholmen, Lakselv og Vardø.

Liten bedring

- Noen bedring i sikte?

- Dessverre. Sjudagersvarslet tilsier litt mindre vind. Men temperaturene stiger ikke. Og bare fredag og deler av lørdag blir nedbørsfri. De øvrige dagene vil det regne i hele Nord-Norge, sier Erikstad.

Tromsø hadde midt på dagen i går en temperatur på pluss (vel å merke) seks grader...