Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sommervær i sør, kulde og snø i nord

Sør-Norge får et gjensyn med sommerværet i helga, men gleden er kortvarig.

SOMMERVÆR: Flere steder i Sør-Norge kan forvente 20 grader eller mer i helgen. Det blir et kortvarig gjensyn med sommerværet, før det blir perioder med regn og skyer i sør neste uke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SOMMERVÆR: Flere steder i Sør-Norge kan forvente 20 grader eller mer i helgen. Det blir et kortvarig gjensyn med sommerværet, før det blir perioder med regn og skyer i sør neste uke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Til helgen vil mange i Sør-Norge få en siste smak av sommer, mens Nord-Norge må ta til takke med kjølig vær og nedbør. Men den som ler sist, ler best; til uka vil været skifte, og det blir heller Nord-Norge som får det beste været.

Over 20 grader

- Det er et høytrykk som ligger litt sør for oss som dominerer været. Det er med på å dra opp varm luft, så her i Sør-Norge ser lørdagen ut til å bli veldig fin i Agder, Telemark og deler av Østlandet, med godt over 20 grader, sier Marit Berger ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Det blir også fint vær mange steder på Vestlandet, men de får nok en bedre søndag.

- Vinden skifter litt, så på søndagen er det nok Vestlandet som får de høyeste gradene, på rundt 20 grader, sier Berger.

Det som kan ødelegge for helgen kan være hvis det kommer litt tåke både lørdag og søndag. Forhåpentligvis vil det forsvinne i løpet av dagen, sier hun.

At det blir 20 grader i september er egentlig ikke så uvanlig, sier meteorologen.

- Så vidt jeg vet har det vært 20 grader både i oktober og november før. Det er sånn når det blir høst og vår, kontrastene blir ganske store.

Våt helg

Det blir en ganske våt start på helgen enkelte steder i Trøndelag, med regn fra fredag morgen til første halvdel av lørdagen. Det er sendt ut gult farevarsel.

- Det kan bli 40-100 millimeter på 24 timer. Det blir nok mest nedbør i ytre strøk og i grensa mellom Trøndelag og Nordland, sier Berger.

Det ser ut som været skal bedre seg der til søndag.

- Trøndelag får ikke de høyeste temperaturene, men det blir en ganske grei søndag med et litt varierende skydekke, sier hun.

Farevarsel

Også i den nordligste landsdelen starter helgen litt kjølig, og det har blitt sendt ut gult farevarsel for snø.

- Troms, Finnmark, men også nord i Nordland kan oppleve snø på fredag og deler av lørdagen. Det er ikke snakk om så veldig mye, men det er slik at snøgrensa er nede på 100-200 meter. Mange av fjellovergangene i nord ligger ikke så mye høyere enn det, og dermed kan snøen berøre en del folk, sier Berger.

- Det er første gang for sesongen at det er såpass lav snøgrense. Det er sikkert mange som har sommerdekk på bilen fortsatt, legger hun til.

Det blir altså bygevær og lave temperaturer - til og med kuldegrader flere steder på nattetid - selv om det blir noe bedre utover helgen også i nord.

- Ellers er det ikke veldig mange plussgrader vi snakker om, 5-6 grader blir det varmeste. På søndag blir det ikke så veldig mye varmere, men man slipper kanskje de laveste temperaturene.

Været skifter

Også utover neste uke er det et tydelig skille mellom sør og nord. Høytrykket som lå over Sør-Norge og holdt unna alle fronter og lavtrykk, trekker seg unna.

- Det bygger seg opp et høytrykk i nord etter hvert. Da blir det et skifte i været, sier Berger.

Sør-Norge får inn lavtrykk og perioder med regn og vind.

- Fortsatt ser det ut til å være ganske mild luft, men det blir ikke høye temperaturer. I sør blir det ustabilt og perioder med nedbør og en del skyer. Det blir sikkert noen fine dager innimellom, men generelt blir det litt grått og vått vær i vente.

Lenger nord blir det mye fralandsvind, og da blir det gjerne greit vær, forklarer meteorologen.

- Nedbøren holder seg unna, men det kan være noe byger nordligst i landet. Det vil fortsatt være kjølig, så om det ikke blir snø, vil det nok være noe sludd i disse bygene.

I denne omgangen får hele landet en liten del av Værvinner-tittelen:

- I helga er det nok Sør-Norge, og utover neste uke blir det kanskje Nord-Norge. De får dele på det da, sier meteorologen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media