Sommervarme gir økt kriminalitet

De kriminelle tåler ikke den kalde norske vinteren, mener lensmann.

 SOL, SOMMER OG KRIMINALITET: Lensmann Glenn Rhodén tror vinterkulde holder kriminelle unna Norge. Foto: Politiet
SOL, SOMMER OG KRIMINALITET: Lensmann Glenn Rhodén tror vinterkulde holder kriminelle unna Norge. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når det blir høyere temperaturer, blir det samtidig høysesong for omreisende kriminelle.

- Det er viktig for oss å øke skepsisen til de som tilbyr varer og tjenester, sier lensmann i Øvre Eiker i Søndre Buskerud politidistrikt, Glenn Rhodén, til Dagbladet.

Tilbydere av tjenster som sliping av verktøy, asfaltlegging, salg av gull, kniver, aggregater og tepper er gjengangere.

- Vi advarer folk mot å involvere seg med disse uten å ha sjekket dem grundig. De har ofte talegaver som er egnet til å lure folk trill rundt, sier Rhodén.

Frekke kriminelle
Lensmannen trekker frem flere eksempler hvor folk har blitt lurt.

- En kvinne fikk en mann på døra som utga seg for å være rørlegger. Han sa det var en vannlekkasje hos henne, noe hun ikke kjente til, men slapp alikevel mannen inn. Han skrudde på noen rør under benken og ba kvinnen om å holde en bøtte unde røret for at det ikke skulle lekke ut vann. Deretter gikk mannen og rundstjal huset og forsvant før kvinnen forsto hva som hadde skjedd, sier Rhodén.

Også en offentlig virksomhet ble offer for samme type kriminalitet.

- Forrige uke kom en tilbyder av slipetjenester. Vedkommende kom tilbake med nyslipte redskaper og to fakturaer på til sammen 100 000 kroner. Ved kontroll viste det seg at tjenesten er betydelig overpriset og at virksomheten ikke er registrert i momsregisteret, sier Rhodén.

Lensmannen mener det er flere grunner til at denne typen kriminalitet øker på våren og sommeren.

- For det første er det jo en del av disse tjenestene som er uaktuelle om vinteren, for eksempel asfaltlegging. Jeg tror også at det rett og slett er for kaldt for mange kriminelle å oppholde seg i Norge om vinteren, sier han.

Kontant betaling
Politiet mener det er flere tiltak man kan gjøre for å ikke bli lurt.

- Operér aldri med kontantbetaling, og vær skeptisk til noe som virker påfallende billig. Be gjerne om firmaets organisasjonsnummer og kontonummer og si at du ønsker å sjekke dette nærmere. Da har de en tendens til å forsvinne, sier Rhodén.

Dersom noen skulle leve i den tro at svart og kontant betaling er greit, må de tro om igjen.

Underdirektør Roar Hansen i Skatt Sør opplyser at privatpersoner etter endringer i skattebetalingsloven fra 2011 kan få solidaransvar for manglende innbetaling av skatt og merverdiavgift hvis de betaler kontant for tjenester over 10 000 kroner. For næringsdrivende vil det ikke være fradrag for kostnader eller inngående avgift hvis en kostnad på over 10 000 blir betalt kontant.