Norgesferie:

- Sommervikarer trues og trakasseres

Alt de vil er å selge ferjebilletter. Som takk får de skjellsord på grunn av lange køer.

HETSES: Julian Vangstad (t.v.) og Henrik Mathisen har sommerjobb i Boreal, men har ikke bare hyggelige opplevelser. Bildet er gjengitt med tillatelse fra begge. Foto: Per-Arne Rødli Rønning / Boreal
HETSES: Julian Vangstad (t.v.) og Henrik Mathisen har sommerjobb i Boreal, men har ikke bare hyggelige opplevelser. Bildet er gjengitt med tillatelse fra begge. Foto: Per-Arne Rødli Rønning / Boreal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommersesongen betyr som vanlig tusenvis av tilreisende for Nord-Norge. I tillegg til fullbookede hoteller og restauranter følger også lange ferjekøer og frustrerte bilister med på lasset.

Fjorårets norgesferie satte en ny standard for definisjonen av lange køer.

- Vi har aldri opplevd noe sånt tidligere, sa styrmann Bjarte Andersen på M/F «Barøy» til Dagbladet midt i fjorårets fellesferie.

Statens vegvesen gikk før ferien ut og sa de forventet økt trafikk til Nord-Norge også i år. Situasjonen har gitt lange køer på en rekke ferjeruter i Nordland. På Helgelandskysten går det på tålmodigheten løs for flere reisende. Det skriver Helgelands Blad.

Får huden full

- Vi har fått en del tilbakemeldinger, særlig siste uka. De som er på jobb opplever veldig mye negativt, både trusler og trakassering. Det skal ikke tenåringer bli møtt med i sin første sommerjobb. Våre operatører har vikarene på opplæring, men man klarer ikke forberede en 16-åring på å få huden full av en sint 50-åring, sier Mathis Johansen Larsen, rådgiver i Nordland fylkeskommune til Dagbladet.

Reis Nordland, som er fylkeskommunes merkevarenavn på kollektivtransporten i fylket, la fredag ut et innlegg på Facebook hvor de beskrev hva enkelte sommervikarer utsettes for i disse dager.

«Unge billettører har ikke skyld i at det er ferjekø, og kan ikke slippe deg om bord hvis det er fullt.Vi forstår at det er frustrerende å stå i kø, men det forsvarer ikke kjefting og trusler mot våre flinke ungdommer», heter det blant annet i innlegget som i løpet av et døgn er delt over 5000 ganger og har skapt enormt engasjement.

UVANLIG: Køen utenfor fergeleiet Bogenes var søndag en kilometer lang. Video: Anders Andreassen Vis mer

Umulig å unngå

Larsen forteller at det under fjorårets ferie var fryktelig mye kø, men at de har tatt grep for å bedre situasjonen i år. Likevel er det umulig å unngå problemet helt.

- Vi har forsterket mange av ferjestrekningene, men man klarer aldri å sette inn nok avganger til å unngå kø totalt. Det handler både om tilgjengelig ferje og mannskap, sier han, og legger til:

- Ungdommene gjør så godt de kan, og det er på ingen måte deres feil at det blir kø. Likevel opplever vi denne type atferd på alle sambandene, særlig i disse dager. Oppfordringa fra vår side er at de skal behandle de som er på jobb med respekt og nyte ferien.

Står på

Også Jon Kristian Fadnes i Boreal, som leverer ferjetjenester for Nordland fylkeskommune, oppfordrer de reisende til å vise hensyn, selv om det kan bli litt ventetid på ferjekaiene.

- Ha forståelse for at sommertrafikken kan være stor, slik at det kan bli noe kø på enkelte avganger. Våre dyktige medarbeidere både på land og til sjøs står på for at alle skal få en trygg og god reiseopplevelse, forsikrer Fadnes.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer