BALKAN-RUTA STENGT:  At flyktninger hindres i å komme seg inn i Hellas, betyr også at det ikke blir strømmer av folk som går nordover gjennom Europa. Bildet viser en tragedie ved den greske byen Idomeni på mandag, da flyktninger prøvde å krysse en elv for å komme inn i Makedonia. Flere druknet på veien. 464 har druknet mellom Tyrkia og Hellas så langt i år. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB Scanpix
BALKAN-RUTA STENGT: At flyktninger hindres i å komme seg inn i Hellas, betyr også at det ikke blir strømmer av folk som går nordover gjennom Europa. Bildet viser en tragedie ved den greske byen Idomeni på mandag, da flyktninger prøvde å krysse en elv for å komme inn i Makedonia. Flere druknet på veien. 464 har druknet mellom Tyrkia og Hellas så langt i år. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Søndag endres flyktningstrømmen til Europa og Norge fullstendig

Nå skal EU sende flyktningene tilbake til Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkia og EU-toppledere har nå spikret flyktningavtalen som skal snu båtflyktningene fra Hellas og sende dem tilbake til Tyrkia.

Planen er, ambisiøst nok, å knuse nettverket av menneskesmuglere og stoppe strømmen av flyktninger til Europa. Og det allerede på søndag.

Hvis ingen flyktninger kommer seg til Hellas, er det heller ingen som kan gå gjennom Europa og opp til Norge. Søndag kan bli et vendepunkt i Europas flyktninghistorie. Om det blir til det bedre, gjenstår å se.

Dette får Tyrkia Forhandlingene har vært knallharde og vi kan starte med hva Tyrkia får utav denne avtalen. De tapte noen steg her på målstreken.

Mot at Tyrkia holder på alle flyktningene Europa nå vil holde ute, skal Tyrkia få flere motytelser:

1. Visumfrihet. Planen er at tyrkere skal få visumfrihet i Schengen, og da også Norge, innen juni i år. Det forutsetter imidlertid at Tyrkia oppfyller 73 krav og så langt er bare halvparten i boks.

2. Penger. Den andre gulrota for Tyrkia, er penger til å håndtere alle flyktningene. Rundt 28 milliarder er lovet Tyrkia for å ta vare på flyktningene.

3. EU-medlemskap. Tidligere i forhandlingene hadde EU lovet å åpne fem nye kapitler om Tyrkias EU-medlemskap. Sterk motstand fra blant annet Kypros, har gjort at det nå er redusert til ett kapittel.

Tyrkia er fortsatt milevis fra å bli med i EU, men fortgang i forhandlingene og visumfrihet var viktige seire for Tyrkia.

Dette får Europa Det Europa får, er helt klart færre flyktninger og stopp i menneskestrømmen som har gått gjennom Europa. 156 000 mennesker har så langt i år kommet med båt fra Tyrkia til Hellas. 464 har dødd. Fra søndag av er planen å snu alle flyktninger tilbake til Hellas igjen, på EUs regning.

For hver syrer Tyrkia tar tilbake, skal Europa hente en annen syrer fra en flyktningleir i Tyrkia. De som ikke har prøvd å komme seg til Europa med båt, prioriteres.

Og det er bare syrere som skal hentes ut, ikke afghanere og irakere, som så langt i år har utgjort henholdsvis 24 og 16 prosent av de 156 000 menneskene til Hellas.

Mener det er lovlig
Denne originale måten å stoppe flyktninger på, kom som et sjokk da den ble annonsert for noen uker siden. Det store spørsmålet fram til EU-toppmøtet i går og i dag har vært: Er dette i det hele tatt lovlig? For EU kan ikke automatisk snu alle som setter seg i en båt mot Hellas, det strider mot europeisk og internasjonal rett.

For å komme seg rundt dette, har de følgende plan: Alle flyktninger og migranter har rett til et personlig intervju, en individuell vurdering og klagerett på den vurderinga i Hellas. Flyktninger kan ikke sendes tilbake til land der de risikerer forfølgelse. EU mener dette da skal kunne luke ut flyktninger som forfølges i Tyrkia, for eksempel utsatte syriske kurdere.

Tyrkia har også garantert at flyktninger ikke skal sendes tilbake til land der de risikerer forfølgelse. Det er et viktig punkt, ettersom Tyrkia har sendt syrere tilbake til Syria.

- Vi har ingen illusjoner. Avtalen følges nok av flere tilbakeslag. Men jeg tror vi har nådd en enighet som nå bringer oss ugjenkallelig framover, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel i dag.

Nå kommer kvotene - En syrer for en syrer, sier Tyrkia og EU. Men bare opp til 72 000 flyktninger.

Her skal vi forklare tallene. Etter et internt rabalder bestemte EU i fjor å relokalisere 160 000 flyktninger, hovedsakelig fra Hellas og Italia. 18 000 av disse 160 000 blir nå Tyrkia-flyktninger.

I tillegg vil EU få til en ny kvoteordning på 54 000 flyktninger.

72 000 syrere til sammen der altså. Planen er å fordele dem utover Europa etter en kvoteordning, noe enkelte EU-land som Ungarn og Slovakia mildt sagt har vært imot.

Men EU understreker at å ta imot blir frivillig. Norge vil også få spørsmål om å bidra med kvoter og ta inn kvoteflyktninger nå.

Møter stor kritikk EU mener de har fått det til nå, men organisasjonene protesterer allerede høylytt:

«Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia tar sikte på å forhindre menneskene fra å søke asyl i Europa og heller masseutsende dem til Tyrkia — et land som allerede huser nesten tre millioner registrerte flyktninger», skriver Leger uten grenser i en pressemelding.

«Kortsiktig og ondskapsfullt», sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum. Også Røde Kors mener avtalen hindrer flyktningers rett til å søke beskyttelse i et annet land.

- Det er bra at EU-landene samarbeider om å løse krisen og at dette samarbeidet også omfatter landene rundt Syria, men vi er kritiske til avtalen med Tyrkia all den tid den undergraver retten til å søke asyl, sier Mads Harlem, leder for politikk og folkerett i Røde Kors, til NTB.

•••
Nå i mars markerer Dagbladet at det er fem år siden krigen i Syria startet.
Les spesialen:

Borgerkrigen som endret verden.

Les et portrett av Syrias president:
Øyelegen som aldri skulle bli diktator.

•••