Søndag morgen: - Nå brenner de bål i gaten

Norsk student som bor ved Ungdomshuset forteller om politibarrikader og et splittet København.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ungdommene har forskanset seg inn på Nørrebro-ungdomshuset etter at de i ettermiddag støtte sammen med politiet. 273 demonstranter er pågrepet, og flere personer ble hardt skadd i opptøyene.

De maskerte ungdomsdemonstrantene har satt containere, søppelkasser, trepaller og andre ting de har funnet i brann. Banker, kafeer og butikker i området har fått rutene sine knust. I lang tid var alle veier til og fra ungdomshuset stengt.


- Demonstrantene brenner bål i gatene nå. Og på avstand står politiet og betrakter det hele. De har sperret av i begge kjøreretninger, forteller Torunn Mjånes Myklebust (23) til Dagbladet.no i morges.

Det er nå ikke mulig å nå fram til Ungdomshuset, ifølge Myklebust, som studerer i København.

- Det er en veldig splittende debatt, litt som to verdener som støter mot hverandre. Folk jeg har møtt er enten veldig for eller mot Ungdomshuset, sier hun.

150 varetektsfengslet 

Minst 150 av personene som er pågrepet, fremstilles søndag morgen for varetekstfengsling, opplyser visepolitiinspektør Lars Haugaard ved Københavnspolitiet ifølge NTB.

Rettsmøtene innledes fra klokka til i Københavns byrett. De fremstilte siktes etter dansk straffelovs paragraf 134 a, som omhandler deltakere i slagsmål eller annen grov ordensforstyrrelse som har handlet i forening. Strafferammen er fengsel i inntil ett år og seks måneder, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Søndag morgen: - Nå brenner de bål i gaten

Mange av de siktede er utlendinger, og flere norske Nørrebro-støttespillere skal ha vært involvert i opptøyene.

Dagbladet.no har vært i kontakt med mange nordmenn og dansker i den voldsherjede byen. Politiet har i natt holdt seg rolige og på avstand fra det nedleggingstruede Ungdomshuset. Der har det vært arrangert fest i natt.

Etter de store arrestasjonene i går kveld roet situasjonen seg.

Selv om de fleste av demonstrantene nå oppholder seg inne i ungdomshuset, ropes det og kastet mot politiet ennå.

- Ikke redd

- Politiet har spredt seg litt rundt, etter hvert som opptøyene har ført til slåsskamper og småbranner i sidegater, sier Pernille Andreasen (18) til Dagbladet.no. Hun bor i København i forbindelse med studiene.

Kaoset i gatene var så omfattende at bussen Pernille satt på i går ikke kunne kjøre henne helt hjem, derfor måtte hun gå gjennom gatene der opptøyene foregår. - Jeg var ikke redd for å bli angrepet eller noe sånt. Disse ungdommene angriper ikke folk som ikke gjør dem noe, sier Andreasen.

Forretninger angrepet

OVER 300 PÅGREPET: Godt over 300 demonstranter er pågrepet i forbindelse med opptøyene. Foto: SCANPIX
OVER 300 PÅGREPET: Godt over 300 demonstranter er pågrepet i forbindelse med opptøyene. Foto: SCANPIX Vis mer

Bt.dk skriver at flere grupper fra forstedene benytter seg av kaoset i gatene, til å få utløp for sin aggresjon, selv om de ikke hadde noe med ungdpmshuset å gjøre. De knuste ruter og startet brann i søppelkasser. Det rapporteres også om innbrudd i flere butikker i området.

Espen Idland, bestyrer av en restaurant og kafe i området, sier på telefon til Dagbladet.no at situasjonen nå virker rolig.

- Folk i området tar det rolig, sier han. Han valgte likevel å stenge kafeen tidligere i kveld.

- Politiet har spredt seg litt rundt, etter hvert som opptøyene har ført til slåsskamper og småbranner i sidegater, sier Andreasen.