FLOM: Slik så kjelleren til Bernt Henrik Thorbjørnsen ut søndag. Vannet forsvant av seg selv natt til mandag, men allerede tirsdag er det ventet ny flom. Foto: Bernt Henrik Thorbjørnsen
FLOM: Slik så kjelleren til Bernt Henrik Thorbjørnsen ut søndag. Vannet forsvant av seg selv natt til mandag, men allerede tirsdag er det ventet ny flom. Foto: Bernt Henrik ThorbjørnsenVis mer

Flom- og skredvarsel for Sørlandet

Søndag så det slik ut i kjelleren til Bernt Henrik. I morgen kan det bli like ille

Det er ventet opptil 70 millimeter regn tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sørlandet har nettopp lagt en regnfull helg bak seg. Regnet øste ned og oversvømmelsene var mange og store. Men et pust i bakken får ikke sørlendingene, det varsles om ny flom allerede i morgen.

KJELLEREN: 40 centimeter høyt stod vannet i kjelleren søndag. Foto: Bernt Henrik Thorbjørnsen
KJELLEREN: 40 centimeter høyt stod vannet i kjelleren søndag. Foto: Bernt Henrik Thorbjørnsen Vis mer

- Ville tilstander
Søndag var Bernt Henrik Thorbjørnsen en av mange i Tvedestrand som fikk store mengder vann inn i kjelleren sin. Brannvesenet forsøkte å pumpe bort vannet, uten hell.

– Brannvesenet kom for å prøve å pumpe vannet ut, men det var ikke noen vits i. De pumpet i to timer uten at noe skjedde, så derfor dro de bare igjen. Det var ganske ville tilstander, forteller han til Tvedestrandsposten.

SKADER: Thorbjørnsen er foreløpig usikker på omfanget av skadene. Foto: Bernt Henrik Thorbjørnsen
SKADER: Thorbjørnsen er foreløpig usikker på omfanget av skadene. Foto: Bernt Henrik Thorbjørnsen Vis mer
REGN: Tirsdag er det stor sjanse for en ny oversvømmelse i kjelleren. Foto: Bernt Henrik Thorbjørnsen
REGN: Tirsdag er det stor sjanse for en ny oversvømmelse i kjelleren. Foto: Bernt Henrik Thorbjørnsen Vis mer

Vannet sto 40 cm opp på veggen, og det forsvant ikke før i natt.

- Det er litt skader og mye rot. Jeg vet ikke omfanget enda, en takstmann kommer på onsdag. Det var litt ventetid, for å si det sånn, forteller Thorbjørnsen til Dagbladet.

Frykter ny oversvømmelse
Thorbjørnsen har bodd i Tvedestrand i over ti år. Før søndagen hadde han aldri opplevde oversvømmelse i boligen sin. Nå frykter han en ny oversvømmelse i kjelleren allerede i morgen.

NVE varsler om ny flom- og jordskredfare i Aust-Agder, Telemark og Vestfold. Det er ventet opptil 70 millimeter regn i disse områdene fra tirsdag morgen.

- Det er fare for ny oversvømmelse. Det er tungvint og sånt, men det er ikke så mye man får gjort med det, sier Thorbjørnsen.

For selv om det er Telemark som vil få mest nedbør, bekrefter statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl at Tvedestrand vil være blant stedene det går verst utover i morgen.

- Det er grunn til å anta at når det gjelder Sørlandet, er det områdene lengst øst i Aust-Agder som vil få mest nedbør. Tvedestrand ligger i dette området, så det vil nok komme mye nedbør der, sier han til NRK.

Oransje nivå
Mandag morgen var vannstanden på vei ned i de fleste elvene på Sørlandet, men vassdrag i Aust-Agder med fortsatt stor vannføring etter helgas regnvær er spesielt utsatt.

I formiddag var varselet i kategorien gult, som er det laveste varslingsnivået, men i ettermiddag ble det oppjustert til oransje nivå.

- Oransje er det nest høyeste varslingsnivået, og innebærer at det kan ventes omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder, skriver NVE.

Vannkaos
Helgas voldsomme regnvær sørget for vannkaos og flere stengte veier. Blant annet var E18 stengt flere steder, men trafikken gikk som normalt utover mandagen.

Bilder fra Tvedestrand viser store vannmasser og druknede biler på parkeringsplasser.

Også søndagens TV-aksjon ble et offer for flommen i Tvedestrand. Det var rett og slett ikke forsvarlig å sende ut folk med innsamlingsbøsser.

FLOM: Helgens regnvær på Sørlandet førte til at flere parkerte biler stod under vann søndag. Tirsdag er det på ny meldt om flomvarsel. Foto: Kristian Vabo / NTB scanpix
FLOM: Helgens regnvær på Sørlandet førte til at flere parkerte biler stod under vann søndag. Tirsdag er det på ny meldt om flomvarsel. Foto: Kristian Vabo / NTB scanpix Vis mer
TJENNA: Innsjøen Tjenna i sentrum av Tvedestrand gikk langt over sine bredder og førte til at vannet sto høyt opp på husveggene søndag. Foto: Kristian Vabo / NTB scanpix
TJENNA: Innsjøen Tjenna i sentrum av Tvedestrand gikk langt over sine bredder og førte til at vannet sto høyt opp på husveggene søndag. Foto: Kristian Vabo / NTB scanpix Vis mer

Tidligere i oktober kom beskjeden om at 43 prosent av NVE-midlene til flom- og skredsikring forsvinner i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Det innebærer et kutt i NVEs arbeid med kartlegging, sikring og fjellskredovervåkning fra 373 millioner kroner i inneværende år til 237 millioner kroner neste år.