Søndagstur i rommet

Helgas kuleste søndagstur er en romreise gjennom solsystemet vårt. På Ekebergsletta i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der inviterer en rekke norske organisasjoner med tilknytning til astronomi og romfart til Astrofestival 2000. Målet er å få folk flest interessert i hva som rører seg utenfor jorda. Middelet er en 590 meter lang, lysende modell av solsystemet vårt i skalaen 1:10 milliarder, kalt «En slette med planeter».

- Det føles som en romreise, der publikum geleides i grupper fra sola og opp gjennom hele solsystemet, sier pressekontakt for Astrofestival 2000, Knut Jørgen Røed Ødegaard, til Dagbladet.no.

Den unike modellen er laget av førsteamanuensis Michael Baziljevich, som også er initiativtaker til festivalen. Han viste også fram det lysende solsystemet sitt i fjor.

- De som så den har fortsatt stjerner i blikket, hevder Røed Ødegaard.

Satelitt-varsling

5000 personer foretok romreisen i fjor. I år er stjernemodellene supplert med minst 20 forskjellige teleskoper der du kan se planeter, galakser og stjernehopper. Hvis været er klart, vil arrangørene varsle om synlige satelitt-passeringer. Sammen med arrangør-organisasjonenes boder og stands, filmer fra romferder og en rekke utstillinger, utgjør dette nordens hittil største astronomiske arrangement. Planen er at festivalen skal bli en årlig attraksjon.

- Målet er å trekke allmenheten, ikke bare de som allerede er interessert i astronomi og romfart. Vi kan by på mye spennende for barn, og også interessante opplevelser fra voksne. Dette er noe folk kan ha både glede og nytte av, mener Røed Ødegaard.

Festivalen arrangeres på Ekebergslettas østside, og starter søndag klokka 17.30. Klokka 23.30 reduseres tilbudet noe, men arrangementet fortsetter utover natta. Arrangementet holdes utendørs, og teleskop-observasjonene er noe væravhengig. Romferden gjennomføres uansett vær.

IMPONERENDE: Andromeda-galaksen kan du se gjennom teleskop på Ekebergsletta søndag ettermiddag.
JUPITER: Modeller av denne og andre planeter kan du studere nærmere i Oslo denne helga.