Søndagsturen endte i døden

VÅGÅ/OSLO (Dagbladet): Mannen og kvinnen fra Gudbrandsdalen var ute på søndagstur i mikrofly. De hadde akkurat lettet fra isen på Vågåvannet og var på vei hjem da flyet styrtet i et skogkratt ved enden av vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen og kvinnen døde momentant da mikroflyet traff bakken rundt 100 meter fra Rv 15 ved enden av Vågåvannet i Oppland ved 15.40-tida i går.

Ola Løken fra Tessanden var øyenvitne til flystyrten. Han kjørte forbi Vågåvannet like før mikroflyet skulle lette, og stoppet bilen for å se.

- Det var tre personer, to menn og en kvinne, som dyttet på flyet. Like før hadde det vært et annet fly som hadde tatt av fra den samme flystripa på isen, forteller Løken.

Da Løken litt seinere kom tilbake etter å ha vært i et ærend på Vågåmo, var flyet i ferd med å lette.

- Det sirklet i to runder for å få høyde og kjørte deretter mot øst. Så tok det en salto i lufta bakover. Da snuten vendte nedover, gikk det plutselig i sakte spinn rett i bakken. Det traff bakken med snuten først, forteller Ola Løken.

Han er overbevist om at motoren gikk da flyet stupte. Det samme har også andre vitner fortalt Dagbladet.

- Det så ut som om de skulle more seg med å ta salto. Så gikk noe galt, sier Løken.

Begynte å spinne

- Alle pårørende er ikke informert ennå, derfor ønsker vi ikke å gå ut med for mange opplysninger om de omkomne, sa lensmannsførstebetjent Vassend til Dagbladet i går kveld.

Mannen og kvinnen hadde landet på en måket flystripe på Vågåvannet. Etter å ha lettet og kjørt rundt 4,5 kilometer mot Vågåmo, begynte flyet å spinne. Det krasjlandet like ved en bru ved enden av vannet.

Høyspentledninger

Ikke langt unna Vågåvannet er det en rekke høyspentledninger, men politiet kan foreløpig ikke si noe om disse kan ha noe med flystyrten å gjøre.

- Vi kan ikke utelukke at flyet kan ha kommet for nær høyspentledningene, men det ser ikke ut som om dette har noe med ulykken å gjøre, sier lensmannsførstebetjent Sigmund Vassend.

I morgen vil teknikere undersøke flykroppen og motoren for å forsøke å finne ut av årsaken til ulykken.

Det var klart og fint vær i området da ulykken skjedde.

Flykroppen brant kraftig da den første ambulansen kom til stedet rundt 15 minutter etter ulykken. Mikroflyet landet i snøen under en kilometer fra Vågå sentrum.

Motoren brant

Et ambulansehelikopter og brannmannskaper var på stedet kort tid etter at mikroflyet styrtet. Det var kraftig røykutvikling, motoren i flyet brant, og deler av flyet var knust.

karianne.solbrekke@dagbladet.no