Sonderingene i sykehusstreiken brøt sammen

Til sammen 569 leger og psykologer er tatt ut i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny runde med samtaler mellom Spekter og Akademikerne førte ikke fram, og streiken i sykehusene fortsetter dermed med full styrke.

De siste dagene har det vært samtaler mellom Spekter og Akademikerne om mulige løsninger på streiken, men tirsdag kveld var tonen uforsonlig mellom partene.

– Vi er overrasket over at Spekter sier nei til vårt forslag som både hadde sikret et kollektivt vern og en lengre planleggingshorisont, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse.

Spekter sendte i helgen et brev med et nytt tilbud til Akademikerne.

– Vi beklager sterkt at samtalene med Akademikerne for å løse streiken ikke førte fram, til tross for at Spekter har tilbudt en rekke tiltak for å komme dem i møte på de bekymringene de har anført, sier Spekters leder Anne-Kari Bratten.

Trappet opp

Tirsdag ble ytterligere 36 leger og psykologer ved sju sykehus tatt ut i streik. Dermed er 569 ansatte ved 13 sykehus omfattet av streiken, som startet 7. september.

I de siste samtalene forslo Akademikerne en løsning som fagforbundet mener sikrer en kollektiv og forsvarlig arbeidstidsordning, og samtidig løser problemet med planleggingshorisont og uforutsette vakter for arbeidsgiversiden.

Denne løsningen har Spekter avvist, opplyste Akademikerne i en pressemelding tirsdag kveld.

– Ultimativ posisjon

Spekter sier for sin del at foreningen har foreslått løsninger som sikrer kollektivt vern, slik at likhet, forutsigbarhet og medvirkning oppnås.

Spekter foreslo tiltak for å sikre bedre vern, medbestemmelse, beskyttelse mot komprimerte arbeidsperioder og begrensning av mange lange arbeidsuker i strekk, skriver arbeidsgiverforeningen i en pressemelding tirsdag kveld.

– Vi oppfatter at Akademikerne står fast på sin ultimative posisjon om at legenes arbeidstid bare skal kunne planlegges på én måte, sier Bratten.

(NTB)