Søndrål: - Lever under konstant press

- Jeg lever under et konstant press, for alle forlanger at jeg skal vinne hver gang. Det er en belastning for meg som skøyteløper. Kanskje er det min egen feil, for trolig påtar jeg meg et større ansvar enn strengt tatt nødvendig, sier Ådne Søndrål til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da hallingdølen vant VM-gull på 1000 meter i Nagano, berget han den norske skøytesesongen. Men i dette intervjuet innrømmer han at det koster å være frontfigur.

Ådne Søndrål er glad for at Eskil Ervik, Lasse Sætre og Petter Andersen begynner å få fart på skøytene. Det tar bort noe av presset fra ham sjøl. Likevel vil hjertet hans for norsk skøytesport være like stort i åra som kommer.

- Da sykdom og feilskjær ødela VM for flere, var jeg nødt til å innfri. Men da jeg mislyktes på 1500-meteren, så jeg for meg sportens undergang. Samtidig visste jeg at gull på 1000- meter ville redde sesongen.

- Jeg måtte vinne den søndagen i Nagano.

Vil ha det slik

Sjøl om Ådne lever under et konstant press fra trenere, ledere, sponsorer og media, er det strengt tatt slik han vil ha det.

- Du kan se det på to måter, sier Ådne.

- Presset får meg til å yte maksimalt hver gang. Men jeg blir redd de gangene jeg føler at Norge er avhengig av mine prestasjoner.

- Er det like moro å gå på skøyter som før?

Såret av kritikk

- Jeg var utrolig lei etter VM, men fortsatt har jeg en sykelig trang til å konkurrere. Jeg koser meg når jeg trener mot et bestemt mål. Men jeg innrømmer at denne sesongen har vært litt spesiell, sier Ådne.

Under NM trakk han seg fra 10000-meter fordi kroppen var utslitt. Mange mente da at Lasse Sætre burde ha den tredje og siste plassen på EM-laget.

- Etter EM-uttaket oppdaget jeg at ikke alle i norsk skøytesport er med meg. Det såret meg da noen sa at jeg fikk gå fordi landslagssjef Geir Karlstad og jeg er gode venner.

Står for hogg

- Jeg vil så gjerne være venner med alle, men skjønner jo at mitt hode står for hogg etter å ha frontet sporten i så mange år.

- Hva skjer neste sesong?

- Det er fire alternativer. Jeg kan legge opp eller gå for landslaget. Det er også to muligheter i nederlandske profflag.

- Snakker vi om Sanex og det nystartede Frisia?

- Jeg vil ikke bekrefte noe, men det var godt gjettet, sier Ådne Søndrål.

arvid.holmlund@dagbladet.no