Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Sondre (29) trenger insulin - apotekene er tomme

Sondre Nygard (29) har diabetes og er fullstendig avhengig av insulin. Da han skulle hente mer var apoteket tomt på grunn av hamstring.

HAMSTRER: Flere butikkhyller har gått tomme for blant annet dopapir den siste tiden, selv om myndighetene forteller at det ikke er grunn til å hamstre. Vis mer

Siden regjeringen torsdag innførte de mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge siden krigen, har folk stormet til butikkene for å hamstre mat og medisiner.

Bilder av tomme butikkhyller, overfylte handlevogner og lange køer florerer i sosiale medier. I en felles uttalelse har de store matvarekjedene oppfordret til å unngå hamstring.

Men hamstringen har også gått ut over apotekene. Sondre Nygard (29) har diabetes type 1, og er fullstendig avhengig av insulin. Da han kom til apoteket torsdag fikk han seg en overraskelse.

- De sa at de var tomme for insulin i nesten hele landet, forteller Nygard til Dagbladet.

I et innlegg på Facebook forteller Nygard om opplevelsen på apoteket.

«Disse fremtidsrettede og solidariske menneskene har tømt lagrene og det er kun 1200 flakser igjen i hele Norge. Det tilsvarer nok insulin til 20 personer i et år. Det skal ikke mye intelligens til for å skjønne at dette er ALT for lite!», skriver han.

- Ond sirkel

Det var TV 2 som omtalte saken først.

DIABETES: Sondre Nygard er oppgitt over at folk har hamstret medisiner på apoteket. Han er avhengig av insulin, men apoteket er tomt. Foto: Privat
DIABETES: Sondre Nygard er oppgitt over at folk har hamstret medisiner på apoteket. Han er avhengig av insulin, men apoteket er tomt. Foto: Privat Vis mer

Til Dagbladet utdyper han at han blir provosert og oppgitt over at folk går mann av huse og trosser det myndigheten har oppfordret til - nemlig å ikke hamstre.

- Det skaper mer frykt og bekymring hos folk når vi tømmer lagrene etter en dag. Jeg er ung og frisk, hvis vi ser bort ifra at jeg har diabetes. Det er mange andre som er mye mer sårbare enn meg, sier Nygard og fortsetter:

- Det at alle går på apoteket samtidig er også en dårlig idé med tanke på smitte. Det blir en slags ond sirkel.

- Hva kan skje dersom du ikke får insulin?

- Da vil blodsukkeret mitt stige veldig, og i verste fall kan jeg dø dersom jeg ikke får det innen rimelig tid, forteller han.

Nygard forteller at apotekene har gitt beskjed om at mer insulin er på vei, og at det ikke er noen grunn til å ha panikk.

Kjære fantastiske nordmenn: I god tradisjon gjør vi stikk motsatt av det de offentlige ber oss om. Jeg blir så mektig...

Publisert av Sondre Nygard Torsdag 12. mars 2020

Rasjonering på paracetamol

Legemiddelverket har fått fullmakt til å kontrollere distribusjonen av kritiske legemidler, innføre rasjonering hos grossister og apoteker, for å unngå hamstring. Foreløpig gjelder dette bare paracetamol (febernedsettende).

- Vi har bedt apotekene følge med på bevegelsene i innkjøpene, men nå har vi lovhjemmel til å begrense hamstring blant institusjonene. Bekymringen vår nå er at folk flest skal begynne å hamstre legemidler, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Dagbladet.

Madsen opplyser at først og fremst er febernedsettende medisiner og antibiotika som står i fare for å forsvinne fra apotekhyllene. Det er medisiner som kan være kritiske i behandlingen av intensivpasienter med corona.

- Det går utover de svakeste

Næringsminister Iselin Nybø har en klar oppfordring til alle som hamstrer:

- Ikke gjør det, skriver hun på Facebook.

Nybø oppfordrer alle til å vise solidaritet med dem som ikke har mulighet til å handle på dagtid.

- Fortsetter hamstringen kan det gå ut over de svakeste i samfunnet. Det jobbes med å fylle opp butikkhyllene og handler alle på vanlig måte så går dette veldig bra, skriver næringsministeren

Hele Norges coronakart