Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sondre (51) mistet broren i helikopterstyrt

Er alvorlig skadet etter helikopterulykka i går.

REDNINGSMANN: Sondre Bjartland  (51) ble alvorlig skadet i helikopterulykka i går. Tilstanden hans beskrives som alvorlig, men stabil. I 1987 mistet 51-åringen broren sin i en helikopterulykke. Broren jobbet også som redningsmann for Norsk luftambulanse. Foto: Lars-Erik Vollebæk/Norsk Luftambulanse
REDNINGSMANN: Sondre Bjartland (51) ble alvorlig skadet i helikopterulykka i går. Tilstanden hans beskrives som alvorlig, men stabil. I 1987 mistet 51-åringen broren sin i en helikopterulykke. Broren jobbet også som redningsmann for Norsk luftambulanse. Foto: Lars-Erik Vollebæk/Norsk Luftambulanse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redningsmannen Sondre Bjartland (51) ble i går sendt til Oslo Universitetsykehus, Ullevål etter å ha blitt alvorlig skadet da helikopteret styrtet på Sollihøgda.

Kollegaene hans, pilot Bjørn Nergård (52) og anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) mistet begge livet i ulykka..

Bjartlands tilstand er alvorlig, men stabil, ifølge politiet. Dette ble også bekreftet under pressekonferansen til Norsk Luftambulanse i dag klokka 10.00.

Mistet broren For 51-åringens familie er byrden nå meget tung å bære.

Flygesjef i Norsk luftambulanse Erik Nordmann, bekreftet i går overfor TV2 at Bjartlands bror, Øyvind Bjartland omkom i en helikopterulykke på Dovrefjell i 1987.

- Det stemmer det. Det legger bare ytterligere til den fryktelige byrden de pårørende har. Det er en fryktelig situasjon for familien, det er det, sier Normann til TV2.

Norsk luftambulanse bekrefter også overfor Dagbladet i dag at Sondre Bjartlands bror, Øyvind, omkom i ulykka i 1987.

I likhet med sin bror var Øyvind Bjartland redningsmann og jobbet for Norsk luftambulanse.

HAR REDDET MANGE: Bjørn Nergård (52) og Anders Rostrup Nakstad (38), som omkom i helikopterulykken på Sollihøgda, beskrives å være svært dedikert i jobbene sine som henholdvis flyger for Norsk Luftambulanse og anestesilege ved Oslo universitetssykehus Ullevål. Foto: Sigurd Høye / Tidsskrift for den Norske Legeforening, Åge Pedersen, Bjørn Langsem
HAR REDDET MANGE: Bjørn Nergård (52) og Anders Rostrup Nakstad (38), som omkom i helikopterulykken på Sollihøgda, beskrives å være svært dedikert i jobbene sine som henholdvis flyger for Norsk Luftambulanse og anestesilege ved Oslo universitetssykehus Ullevål. Foto: Sigurd Høye / Tidsskrift for den Norske Legeforening, Åge Pedersen, Bjørn Langsem Vis mer

I ulykka omkom alle de tre som var om bord i helikopteret. De fløy fra basen på Dombås i et reservehelikopter av typen Bulkow 105, skriver Budstikka.

- Viktig kilde Helikopteret som i går styrtet - et EC135 P2+, har ikke såkalt voice-recorder eller flight data recorder av hensyn til vekt.

Redningsmannen Bjartland kan derfor gi avgjørende informasjon til politiet og havarikommisjonen idet han er i stand til å la seg avhøre.

- Han blir en av kildene til informasjon som blir viktig for oss, sier havariinspektør Tor Nøstegård i havarikommisjonen til Dagbladet.

- Vi ønsker å avhøre redningsmannen så fort som mulig, men det er selvsagt avhengig av hans tilstand, sier stabssjef Kjell Magne Tvenge ved Nordre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.

- Erfaren Direktør Syver Leivstad i Norsk Luftambulanse bekreftet i går, ifølge Budstikka, at 51 år gamle Sondre Bjartland kommuniserte med legepersonell etter ulykka.

Bjartland har jobbet for Norsk Luftambulanse i 20 år, og beskrives som dyktig og erfaren.

- Det var et veldig erfarent crew. Både legen, redningsmann og pilot har kjørt lenge og vært i Luftambulanse-tjenesten i mange år. Det var noen av våre mest erfarne som var med i ulykken, sa direktør Syver Leivstad i Norsk Luftambulanse på en pressekonferanse.

I 2011 ble han intervjuet av Dagbladet om hvordan man skal gå fram dersom man er først på et ulykkessted.

- Familiemenn Begge de to omkomne i helikopterulykken på Sollihøgda i går var familiemenn.

Den 52 år gamle flygeren Bjørn Nergård fra Ski etterlater seg kone og fire barn og Anders Rostrup Nakstad (38) fra Skedsmo var gift og hadde to barn. Nakstad var bosatt i Oslo.

- Han var en nær kollega og venn, sier flygesjef Erik Normann i Norsk Luftambulanse om sin kollega Bjørn Nergård.

Støtter familien Nergård har jobbet i organisasjonen siden 1991 og hadde jobben som flygesjef før Normann. Det har bare gått noen timer siden Nergård omkom, da Dagbladet treffer Erik Normann på et møterom hos Norsk Luftambulanse i Drøbak. Han er sterkt preget av ulykken og tapet av vennen og en god kollega.

I kveld skal Normann besøke Nergårds kone for å vise henne og barna støtte.

- Jeg skal bare være der og prøve å svare så godt jeg kan på de spørsmålene hun har, sier han til Dagbladet.

Normann er sjef for piloter og redningsmenn ved basen på Lørenskog, som jobber tett sammen med omtrent samme antall leger.

- Reddet mange liv Også legen som omkom i ulykken, Anders R. Nakstad, har Erik Normann mye fint å si om.

- Han var utrolig engasjert i tjenesten og alltid positiv og blid og en som tok i et ekstra tak, sier Normann.

- Hvor mange tror du det er som kan takke de to omkomne for at de lever?

- Det er umulig å svare på, men det er mange tusen oppdrag de har vært med på. Det er ikke for sterkt sagt å si at de har reddet livene til mange mennesker. De var voldsomt dedikert til jobben, sier Erik Normann.

- Også i dag er fokus på å ta vare på pårørende, ansatte og andre berørte; de har vært gjennom et veldig tøft døgn, skriver Norsk luftambulanse på sine nettsider.

STYRTET: Helikopter fra Norsk Luftambulanse styrtet ved Sønsterudtunellen på E16 ved Sollihøgda. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STYRTET: Helikopter fra Norsk Luftambulanse styrtet ved Sønsterudtunellen på E16 ved Sollihøgda. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer