Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dokka-saken:

Søndre Land-tiltalt: - Får stå for det en har gjort

Den hovedtiltalte for Søndre Land-drapet har forklart at det var snakk om å drepe. – En annen ting er å gjøre det. Men så skjedde det beklageligvis, sier han.

DOKKA-SAKEN: Rettsforhandlingene i den så‚kalte Dokka-saken startet i Gjøvik Tinghus mandag. Aktor i saken er Thorbjørn Klundseter t.v og en av forsvarerne Per Espen Eid.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DOKKA-SAKEN: Rettsforhandlingene i den så‚kalte Dokka-saken startet i Gjøvik Tinghus mandag. Aktor i saken er Thorbjørn Klundseter t.v og en av forsvarerne Per Espen Eid. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
DREPT: Nils Olav Bakken (49) ble funnet drept lørdag 3. september i fjor. Her fra en tidligere anledning. Foto: Privat
DREPT: Nils Olav Bakken (49) ble funnet drept lørdag 3. september i fjor. Her fra en tidligere anledning. Foto: Privat Vis mer

Det er satt av ti dager til rettssaken i Gjøvik tingrett, og de tre første dagene skal de tiltalte forklare seg om drapet på Nils Olav Bakken (49) i fjor høst. Den første i vitneboksen den 36 år gamle antatte hovedmannen, som startet sin forklaring rett før lunsj mandag.

– Det er jo vanskelig. Men en har nå gjort det en har gjort, så da får en stå for det, begynte han sitt vitnemål i retten.

36-åringens tidligere kjæreste, en 44-årig kvinne, samt hennes 20-årige sønn er også tiltalt for drap eller medvirkning til drap.

Mener det skjedde med overlegg

36-åringen så ned i bordet under opplesningen av tiltalebeslutningen, men sa tydelig "ja" da han ble spurt om han erkjenner straffskyld. De to andre nektet straffskyld.

– Vi mener at drapet har skjedde etter forutgående overveielser mellom de tre tiltalte, det man i gamle dager kalte overlegg, sa aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, i innledningsforedraget.

Under innledningen fikk retten spilt av flere telefonsamtaler, blant annet en mellom den 44-årige kvinnen og 36-åringen, som er hennes tidligere kjæreste. I samtalen forteller 36-åringen at Kripos har ringt og bedt ham møte til avhør. Dette skjedde mens de tre var siktet, men ikke var kjent med det selv og ikke pågrepet. De avtalte å møtes, og da skjedde pågripelsene.

Påstand om overgrep i nær slekt

Aktorat har så langt ikke uttalt seg om hva som kan ha vært motivet for drapet, men en stor del av utspørringen av 36-åringen har dreid seg om et angivelig overgrep mot en nær slektning av de to andre tiltalte.

Ifølge 36-åringen innrømmet Bakken forholdet – og han skal angivelig ha skrytt av det.

I avhør har hovedtiltalte forklart at han og sønnen til ekskjæresten snakket om saken, og at sistnevnte skal ha hatt lyst til å drepe Bakken.

– En ting er å snakke om det, en annen ting er å gjøre det. Men så skjedde det beklageligvis, forklarte 36-åringen.

Funnet brent

Drapet på 49 år gamle Nils Olav Bakken skjedde ved Totjernsvegen på Veståsen i Søndre Land ved 1-tiden natt til lørdag 3. september i fjor.

Politiet mener 20-åringen først la 49-åringen i bakken, og at offeret deretter ble holdt fast, hvorpå kvinnen knivstakk ham i den ene hånden.

I den detaljerte beskrivelsen i tiltalen heter det at Bakken deretter ble knivstukket tre eller fire ganger i overkroppen av 36-åringen, før han først ble sparket i hodet og deretter knivstukket av 36-åringen i halsen.

Politiet mener at Bakken til slutt ble dratt ut i grøftekanten hvor de tiltalte helte bensin over ham og tente på.

Bakken døde av en kombinasjon av forblødning og varme- og brannskader, ifølge tiltalen.

Hele Norges coronakart