Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soner med politisk fiende og ultranasjonalist

Nadezjda fra punk-gruppa Pussy Riot.

TØFF SONING Nadezjda Tolokonnikova, til høyre, soner de to årene hun fikk for aksjonen i Kristus frelserens kirke i Moskva sammen med en nasjonalist dømt for medvirking til drap på medlemmer av Russlands liberale intelligensia. AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA
TØFF SONING Nadezjda Tolokonnikova, til høyre, soner de to årene hun fikk for aksjonen i Kristus frelserens kirke i Moskva sammen med en nasjonalist dømt for medvirking til drap på medlemmer av Russlands liberale intelligensia. AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nadezjda Tolokonnikova fra punk-gruppa Pussy Riot soner sammen med en kvinne som er dømt for medvirkning til mord på en menneskerettighetsadvokat og en liberal journalist.

Det er Pussy Riots forsvarer Violetta Volkova som sier dette til telegrambyrået Interfax.

Nasjonalist og nynazist Soningsforholdene i russiske straffekolonier er brutale, og selv om det ikke lenger er som i Stalins Gulag, så er det mye som ikke har forandret seg i det russiske fengselsvesenet.

Tolokonnikova (23) har under rettssaken stått fram som den mest politisk artikulerte av de tre kvinnene som ble dømt for stuntet da de filmet sin opptreden i Russlands helligste kirkerom i februar, og siden la musikk og lyd på filmen.

Til Kremls store irritasjon krevde de at jomfru Maria måtte sparke president Vladimir Putin ut.

Soner med ultranasjonalist I rettssaken sa de tre at de demonstrerte mot maktsymbiosen mellom kirken og dagens russiske makthavere.

Men de tre ble dømt for å ha spredd religiøst hat, selv om ei av jentene ble satt fri tidligere i høst.

Tolokonnikova, som tilhører den liberale russiske intelligentsiaen, kom til straffekolonien i Mordovia i helga.

Der soner hun sammen med Jevgenia Khasis (27).

Khasis ble i fjor dømt til 18 års fengsel for medvirking til drapene på den framtredende menneskerettighetsadvokaten Stanislav Markelov og journalist Anastasia Barburova i den liberale avisa Novaja Gazeta i 2009.

Khasis kjæreste Nikita Tikhonov (34) fikk livsvarig fengsel for drapene, som var politisk motivert.

Tikhonov er en kjent nasjonalist og nynazist.

Fangenes justis Tolokonnikova og Khasis deler arbeidsoppgaver i fengselet, og skal jobbe sammen på bakeriet i Straffekoloni nr. 14 i Mordovia sør-øst for Moskva.

Russiske straffekolonier er beryktet for sin brutalitet. Det er fangenes justis som råder, og det er de etablerte kriminelle nettverkene som har kontrollen, og som regel samarbeider med leirledelsen.

Kvinnene bor på barakker med plass til 30 - 40 mennesker, og det eneste private de har er en sengebrisk. Slåsskamper er vanlig, selv om det er vanligere i mennenes leirer.

- Alle kjenner reglene: Ikke stol på noen, vær aldri redd, og tilgi ingen, sier Svetlana Bakhmina til AP. Hun er advokat og sonet tre år i en russisk straffekoloni.

- Du er i ingenmannsland. Ingen vil hjelpe deg. Du må tenke på alt du sier og gjør for å forbli et menneske, sier Bakhmina.

FENGSEL: Russiske fengsler er beryktet for sin brutalitet. I fengselet i Mordovia sør-øst for Moskva bor Nadezhda Tolokonnikova fra Pussy Riot og resten av de kvinnelige fangene på barakker med plass til 30 - 40 mennesker. Det eneste private de har er en sengebrisk. FOTO: UFSIN / AFP / NTB SCANPIX
FENGSEL: Russiske fengsler er beryktet for sin brutalitet. I fengselet i Mordovia sør-øst for Moskva bor Nadezhda Tolokonnikova fra Pussy Riot og resten av de kvinnelige fangene på barakker med plass til 30 - 40 mennesker. Det eneste private de har er en sengebrisk. FOTO: UFSIN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media