FÅR ERSTATNING: Slik så Richard Jones (t.h) og dobbeltgjengeren ut da de ble fengslet. Foto: Kansas Departments of Corrections
FÅR ERSTATNING: Slik så Richard Jones (t.h) og dobbeltgjengeren ut da de ble fengslet. Foto: Kansas Departments of CorrectionsVis mer

Sonet 17 år for ran - ble løslatt da politiet fant dobbeltgjengeren. Nå får han millionerstatning

Richard Jones får også et sertifikat som viser at han er uskyldig.

For de fleste vil det framstå som et sant mareritt å bli fengslet for noe man ikke har gjort. For Richard Jones (42) ble marerittet virkelighet.

Satt 17 år bak lås og slå

I 17 år satt han bak lås og slå, dømt for å ha ranet en eldre dame utenfor et kjøpesenter i Kansas City. Damen ble fraranet mobiltelefonen sin.

I etterkant av ranet pekte en eldre dame ut Richard Jones som gjerningsmannen, til tross at han sa at han var på besøk hos kjæresten sin da ranet fant sted.

Jones ble funnet skyldig og ble dømt til 19 års fengsel. Det kan høres mye ut, men årsaken var at han også hadde blitt dømt flere ganger tidligere.

I fengsel ble, som hardnakket hevdet sin uskyld, til stadighet fortalt av andre at det var en annen mann i fengselet som var kliss lik ham. Ikke bare det: De hadde samme fornavn også.

Jones ga informasjonen videre til advokatene i Midwest Innocence Projecty, som begynte å grave i saken i 2015.

Fant dobbeltgjenger

De lyktes i å lokalisere Jones' dobbeltgjenger, og fant samtidig ut at dobbeltgjengeren bodde bare noen få kilometer fra ransstedet.

- Da jeg så bildet av dobbeltgjengeren min, så falt alt på plass, sa Jones.

På bakgrunn av den nye informasjonen ble det avholdt en høring i Johnson County District Court.

Vitner, både ransofferet og andre, sa at når de så på bildene av de to mennene så kunne de ikke lenger si at Jones var den skyldige.

Dobbeltgjengeren vitnet også under høringen, og han benektet enhver befatning med ranet.

Dommer Kevin Jones gikk ikke så langt som å si at dobbeltgjengeren var gjerningsmannen, men slo fast at basert på de nye opplysningene kunne ingen fornuftig jurymedlem ha dømt Jones. Dermed ble han løslatt.

Statsadvokat Steve Howe omtalte saken som «en av de mest bisarre scenarioene jeg har sett i mine 27 år som aktor».

- Vi ble lamslått da vi så hvor mye de liknet på hverandre. Alle har en dobbeltgjenger. Heldigvis fant vi hans, sa Jones forsvarer Alice Craig.

Får erstatning

I september i år søkte Richard Jones om en erstatning på rett over ni millioner kroner for de åra han satt bak lås og slå. Jones forsvarer omtalte pengebeløpet som «relativt lite gitt den ufattelige lidelsen» det er å sitte uskyldig fengslet i 17 år.

- De tok en stor del av livet mitt fra meg. Nå forsøker jeg bare å få livet mitt tilbake, sa Jones til New York Times.

Og som følge av en ny lov for personer som har blitt feilaktig dømt, får han nå erstatningen han ba om, skriver CNN.

- I denne saken var det mulig, gitt eksisterende dokumentasjon, å løse alle problemer raskt, tilfredsstille alle lovens krav og komme til enighet om dette utfallet, sånn at mr. Jones kan motta det han har krav på fordi han ble feilaktig dømt, heter det i en uttalelse fra statsadvokat, Derek Schmidt.

I tillegg til millionbeløpet får Jones et sertifikat som viser at han er uskyldig. All dokumentasjon i saken, både arrestasjonsdokumenter og dommen skal fjernes og biologiske prøver som er knyttet til saken skal tilintetgjøres.

Når det gjelder Jones dobbeltgjenger så kan han ikke tiltales for ranet, da foreldelsesfristen har gått ut.

Jones forsvarer, Alice Craig, har tidligere uttalt at hans klient likevel ikke har noe uoppgjort med dobbeltgjengeren.

- Jeg tror ikke det, for det er ikke hans skyld at dette skjedde, men vi tror det er han som sto bak dette. Han har aldri innrømmet ranet og jeg tror Jones er litt skuffet over at han ikke tilsto, sa Craig.